Rekonstruisao kontroverzni performans Marine Abramović, a sada tuži muzej jer su ga posetioci pipali

Umetnik koji je učestvovao u performansu "Imponderabilia" na izložbi Marine Abramović "Umetnik je prisutan" u njujorškom Muzeju moderne umetnosti, sada tuži tu ustanovu.
On tuži tu ustanovu zato što ga nije zaštitila od navodnog seksualnog uznemiravanja kom je bio izložen, prenosi Euronews Srbija.
 
Džon Bonafede angažovan je da izvodi performans "Imponderabilia", koji je Abramović originalno postavila 1977. i koji podrazumeva da dva potpuno naga umetnika stoje jedan naspram drugog na ulazu u galerijski prostor, primoravajući posetioce da se provlače između njih.
Međutim, Bonafede tvrdi da je petoro starijih ljudi iskoristilo tu priliku da ga dodiruje po genitalijama, kao i da muzej nije učinio ništa da ih u tome spreči, piše Euronews.
 
U svojoj tužbi umetnik tvrdi da su iz MoMA muzeja znali da se "iznova dešavaju seksualni napadi na mnoge performere... ali da namerno i nesavesno nisu pokrenuli korektivne poteze da spreče da se takvi napadi ponovo dese".
Tražeći kompenzaciju, kaznenu nadoknadu, kao i nadoknadu troškova angažovanja advokata, Bonafede ističe da je zbog pretrpljenih napada proveo "više godina u emocionalnom stresu koji je značajno naškodio njegovom mentalnom zdravlju, telu, imidžu i karijeri".
 
 
U tužbi se takođe navodi da je još jedan umetnik otpušten tokom prvog dana izložbe, jer nije uspeo da ostane nepomičan, a da je Bonafede u početku rešio da ćuti, kako ga ne bi snašla slična sudbina.
 
Inače, performans "Imponderabilia" Abramović je originalno izvodila sa svojim tadašnjim partnerom Ulajem. On je rekonstruisan i na njenoj nedavnoj retrospektivnoj izložbi u britanskoj Kraljevskoj akademiji, ali su posetioci imali mogućnost da zaobiđu prolaz u kom su stajali goli umetnici.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.