FOTO Hitler kao klovn, Gebels ismejan: Otvorena izložba tajnih satiričnih časopisa iz doba nacizma

U Jevrejskom muzeju u Berlinu tokom vikenda je otvorena prva izložba tajnih satiričnih časopisa iz doba nacizma, u kojima je Adolf Hitler predstavljen kao klovn, a Jozef Gebels žestoko ismevan.
Neobičan projekat Nemca Kurta Bloha, autora tog antinacističkog satiričnog časopisa, otkriven je prvi put od njegovog stvaranja tokom Drugog svetskog rata.
 
Kao jevrejski izbeglica u Holandiji, Bloh, inače školovani advokat, u svom skrovištu je pisao, crtao i iz njega distribuirao 95 brojeva umetničkog i političkog časopisa, između avgusta 1943. i aprila 1945. godine.
Oko 80 godina kasnije, ceo opus je predstavljen u Jevrejskom muzeju u Berlinu pod naslovom "Moja poezija je kao dinamit", što je jedan od stihova Kurta Bloha.
 
Za Simon Bloh, njegovu ćerku koja je došla iz Njujorka na otvaranje izložbe, autor je bio čovek oštrog i buntovnog pera, "mešavina Ane Frank i Tupaka").
Kurt Bloh je pobegao iz Dortmunda u Holandiju nakon što je Hitler došao na vlast 1933. Posle nemačke invazije na Holandiju 1940. bio je primoran da se krije. Uz pomoć antinacističke mreže jednog holandskog pastora našao je utočište na tavanu kuće u Enšedeu sa još par nemačkih Jevreja.
 
Bloh je samo sa penkalom i isečcima drugih časopisa počeo da stvara kolažni "Het Ondervater Cabaret" (Kabare u podmornici", šareni i drski fanzin u formatu razglednice.
 
 
Bloh je svoj "časopis", koji je ismevao nacistički režim, distribuirao rizikujući sopstveni život. To je radio preko mreže od 30 pripadnika pokreta otpora i pouzdanih prijatelja, koji su vraćali primerke nakon čitanja.
 
Uprava muzeja je ocenila da je taj časopis "jedinstveno svedočanstvo umetničkog otpora nacional-socijalizmu".
 
U oko 500 tekstova na nemačkom i holandskom, Bloh napada nacističko licemerje i neuspeh ratnih napora, ismeva Hitlera i njegovu pratnju, dok pripoveda o borbi svoje porodice da preživi u momentima kada su njeni članovi daleko jedni od drugih.
 
Ilustracije podsećaju na duh dadaista i nadrealista sa početka 20. veka.
 
 
Poslednji broj je datiran 3. aprila 1945. godine, ubrzo nakon što su savezničke snage oslobodile Enšede, čemu je Bloh posvetio svoju prvu pesmu napisanu na engleskom.
 
Iako je preživeo nacističke zločine, Bloh je izgubio majku i sestre koje su ubijene u nacističkim logorima. Posle rata oženio se devojkom preživelom u Aušvicu i emigrirao u Njujork, ponevši sa sobom svoju kolekciju časopisa, koja je ostala pohranjena na polici, sve do njegove smrti 1975.
 
Simon Bloh, koja sada ima 64 godine, i njena majka Rut (98) su konačno osetile da je došlo vreme da je predstave javnosti.
Ukoliko kolekcija ne bude previše "krhka" za putovanje, izložbe bi mogle da se organizuju i u Njujorku i Holandiji, posle Nemačke gde će izložba trajati do 26. maja.
 
Svi brojevi Blohovih satiričnih časopisa su i digitalizovani.
 
Izložba ima za cilj da podigne svest o tome kako se odupreti propagandi, dezinformacijama i mržnji, saopštili su organizatori.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.