Kvadratić na papiriću koji je nacrtao Mikelanđelo prodat za 200.000 dolara

Kvadrat koji je na požutelom papiriću nacrtao renesansni genije Mikelanđelo prodat je za 201.600 dolara, što je 33 puta više od procenjene vrednosti, objavila je aukcijska kuća "Kristis".
Kvadratić na papiriću koji je nacrtao Mikelanđelo prodat za 200.000 dolara
Foto: Pixabay
Pronađen na poleđini okvira, mali crtež praćen pismom Mikelanđelovog poslednjeg direktnog potomka prvo se procenjivao na između 6.000 i 8.000 dolara.
 
Međutim, njujorški Kristis objavio je da je komad prodat za "33,6 puta veći iznos od najniže procene", bez otkrivanja pojedinosti o kupcu. 
Mali crtež prikazuje mermerni blok s rečju "simile", odnosno "slično" na engleskom. Veruje se da je nacrtan dok je Mikelanđelo radio na tavanici Sikstinske kapele, rekao je stručnjak aukcijske kuće AFP-u.
 
 
Uz crtež je i pismo koje je napisao Kozimo Buonaroti 1836. godine, u kojem nudi delo svog "slavnog pretka Mikelanđela" ser Džonu Bovringu, posle guverneru Hongkonga, čiji se potpis pojavljuje na dnu papira.
Stručnjaci Kristisa pronašli su slovo i dijagram pričvršćene na poleđinu drugog crteža koji je decenijama bio u privatnoj zbirci, saopštila je aukcijska kuća. Iako ga nije potpisao Mikelanđelo, Kristis je naveo da je istraživanje potvrdilo da je mali crtež delo velikog italijanskog umetnika. 
 
Smatra se da je manje od 10 Mikelanđelovih dela u privatnom vlasništvu, a većina se nalazi u muzeju "Casa Buonarroti" u Firenci.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.