Dronovima love one koji ne plaćaju porez

Do sada su ih je najviše koristila vojska, policija i paparaci, ali španski ministar finansija dosetio kako da pomoću bespilotnih letelica napuni državnu kasu.

Poreznici su pomoću dronova i satelita otkrili oko 1,7 miliona neprijavljenih bazena, vila ili nadogradnji kuća. Vlasnici objekte nisu prijavili lokalnim vlastima želeći da izbegnu plaćanje poreza koji se računa prema veličini nekretnine.

Dvogodišnji lov na poreske prekršioce državnu blagajnu napunio je sa 1,25 milijardi evra.

"Na svaki evro koji smo potrošili u ovoj operaciji, pronašli smo 18 evra neplaćenog poreza", rekao je jedan zvaničnik ministarstva finansija. "Fotografije koje šalju dronovi jednostavno uporedimo s stanjem koje je prijavljeno lokalnim vlastima i lako otkrijemo sve prestupnike."

Neke Špance je ova novotarija razbesnela, ali u zemlji u kojoj se neplaćanje poreza još smatra minornim prekršajem, poreznici su prisiljeni da preduzmu neuobičajene mere.

Najveći broj varalica otkriven je u Andaluziji, na čijoj obali je pronađeno preko 370.000 neprijavljenih kuća.

U severozapadnoj pokrajini Galiciji vole da nadograđuju već postojeće nekretnine, pa su inspektori ministarstva finansija pronašli 213.000 neprijavljenih bazena ili proširenja kuća.

Nadahnuti ovim uspehom, Španci već planiraju nove zadatke za dronove. U Barseloni će ih koristiti za pregled kanalizacije, čime će radnike osloboditi prljavog i neprijatnog posla.

  • ntn

    15.08.2016 08:16
    Ovde to ne pali
    Bazeni se u Smrdiji ne naplaćuju, ali zato se uzima "prosek" da bi bogatiji građani sa vrednim nekretninama bili povlašćeni u odnosu na sirotane u udžericama!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija