Hakeri mogu sa fotografije da ukradu otiske prstiju?

Svima je već dobro poznato da se hakeri služe najrazličitijim metodama radi krađe korisničkih podataka ili identiteta, a japanski naučnici su nedavno saopštili da bi neko mogao da ukrade otiske prsta korisnika sa obične fotografije na kojoj imaju ispružene prste u znaku mira.
Oni su iz takvih fotografija uspeli da iskopiraju otisak prsta, što otvara nova pitanja o mogućnostima krađe ličnih podataka iz običnih fotografija. 
 
"Neko bi na taj način mogao da ukrade tuđi identitet, provali u telefon ili u zaštićeni objekat", kaže Isao Ehizen, profesor s japanskog Nacionalnog instituta za informatiku. 
 
Znak mira uobičajen je način poziranja u Japanu, a otisak Ehizenovog prsta uzet je sa fotografije koja je snimljena s udaljenosti od tri metra. U testu su korišćena 135mm sočiva na dSLR kameri. 
 
Jasutaka Imai iz operatera NTT Docomo navodi da još nije bilo prijava o zloupotrebi otisaka prsta, ali dode da će pažljivo pratiti ovu situaciju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija