Astronomi uhvatili signal prvih zvezda u univerzumu

Astronomi su po prvi put uspeli da uhvate signal prvih zvezda u univerzumu, a možda su uspeli da dođu i do potvrde postojanja misteriozne tamne materije.
Astronomi uhvatili signal prvih zvezda u univerzumu
Foto: Pixabay
Studija je objavljena u časopisu "Nature", a njen vodeći autor Džad Bauman, sa Državnog univerziteta Arizone, rekao je da signal potiče od prvih objekata u univerzumu, iz perioda kad je on izranjao iz tame, 180 miliona godina posle Velikog praska.
 
Signal je pokazao neočekivano niske temperature i neobično izražen talas. Kada su astronomi pokušali da shvate zašto, najbolje objašnjenje bilo je da je neuhvatljiva tamna materija možda umešala prste.
 
Ako otkriće bude dokazano, biće to prva svojevrsna potvrda postojanja tamne materije, značajnog dela univerzuma za kojim naučnici tragaju decenijama.
 
Astronom sa Univerziteta Harvard Avi Loeb koji nije učestvovao u projektu, rekao je da "ovo otkriće, u slučaju da bude potvrđeno, zaslužuje dve Nobelove nagrade", ali je dodao da su za potvrdu otkrića potrebna nezavisna testiranja.
 
Bauman se složio da su nezavisna testiranja potrebna iako je njegov tim tokom dvogodišnjeg rada dva ili tri puta proveravao urađeno.
 
"Reč je o vremenu (u istoriji) univerzuma o kojem baš ništa ne znamo", naveo je Bauman i dodao da je otkriće "kao prva rečenica" u ranom poglavlju istorije kosmosa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

VIDEO: Epl se izvinio zbog kontroverzne reklame

Američka tehnološka korporacija Epl izvinila se zbog reklamnog video snimka za novi tablet "ajped pro" (iPad Pro) sa čipom M4, nakon što se suočila sa oštrim kritikama na društvenim mrežama.