NASA prihvatila projekat 13-godišnjeg Dejana Lukića

Američka agencija za istraživanje svemira prihvatila je projekat 13-godišnjeg Dejana Lukića iz Broda u Republici Srpskoj.
U pitanju je nanosatelit koji pruža internet i mobilnu konekciju sa visine od 500 kilometara. Dejan mora do maja naredne godine da izgradi satelit koji će NASA lansirati u Zemljinu orbitu.
 
"Radi se o komunikacionom satelitu u niskoj Zemljinoj orbiti, veličine 10 puta 10 puta 10 centimetara. Napaja se pomoću solarnih panela, tako se pune baterije, on komunicira sa drugim satelitima u višoj orbiti i te podatke vraća na Zemlju", objašnjava mladi tvorac nanosatelita.
 
Dejan živi sa majkom, bakom i dedom, koji je inženjer elektrotehnike i profesor u srednjoj školi. Kada je u kući rekao da će svoj projekat prijaviti NASA nisu ga ozbiljno shvatili.
 
Majka kaže da je Dejan uz priče o Tesli, Edisonu, Ajnštajnu. Za kompjuterom je od svoje pete godine. Počelo je sa igricama, zainteresovalo ga je programiranje, a onda krenulo dalje - interesovanje za matematiku, fiziku, astronomiju.
 
"NASA je platila licencu, ali nije platila izradu samog satelita, to je na nama", kaže Dijana Ždrnja.
 
Sad svi imaju novi izazov. Porodica nema novac za ovakav poduhvat. Majka ne radi. Nada se pomoći opštine i Republike. Veruje da će Dejan dobiti potrebnu finansijsku pomoć. Ostalo će uraditi sam, za računarom.
  • pera

    14.08.2019 12:15
    nisam razumeo iz teksta, jel satelit napravljen ?
  • xoro

    13.08.2019 22:17
    Svaka cast decaku, ali...
    Radi se o. NASA projektu CubeSat, kojim se popularizuje svemirska tehnologija među mladima širom planete... Ovakvih radova koje NASA prihvata ima na hiljadu, ne radi se o projektu koji je ovaj pametni dečko sam osmislio, pa da ga NASA prihvata kao nelo naučno dostignuće... Ne želim da umamjujem genijalnost ovog dečaka, nego me strašno nervira izopaceni populizam naslših medija koji od svega prave spektakl... Kada se pojavi zaista neko čudo od deteta, biće reakcija evo opet ovi lažu i. mažu

    Dejane, samo napred, i trudi se da što. manje se petljaš sa. medijima. i politikom
  • Vuk R.S.K

    13.08.2019 04:48
    Kinezi...
    Svi vi koji pametujete niste u stanju ni gumu na biciklu zamjeniti. Ja vjerujem u ovog djecaka,i znam da ce se naci neko ko ce prepoznati i znati da iskoristi ovakav talenat,mozda upravo Kinezi. Sve najbolje ti zelim momcino.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).