Razvijen senzor koji će spasavati decu i životinje od smrti u pregrejanim automobilima

Kanadski naučnici su razvili senzor koji detektuje kad su deca i kućni ljubimci ostavljeni u automobilu, a potom aktivira alarm.
Senzor koristi radarsku tehnologiju i veštačku inteligenciju za aktiviranje alarma kad su deca ili životinje ostavljeni u vozilu, a tim koji ga je razvio tvrdi da radi sa stopostotnom preciznošću.
 
Senzor je veličine oko 2,5 cm, a ugrađivaće se s unutrašnje strane krova ili na retrovizor. Njegovi signali će se reflektovati od ljudi ili životinja u automobilu, a veštačka inteligencija će analizirati situaciju i ustanoviti da li je potrebno aktivirati alarm, barem tako tvrde naučnici s Univerziteta Vaterlo u Kanadi.
 
Istakli su da će senzor sprečavati zaključavanje vrata i da će aktivirati alarm koji će upozoriti vozača i ljude u blizini.
 
"Ovaj senzor rešava problem prisutan u celom svetu. Sistem je toliko pristupačan da bi mogao da postane standardne opreme u svim vozilima. Za razliku od kamera, senzor ne ugrožava privatnost niti ima nekih slepih tačaka, jer radar prodire kroz sedišta i detektuje dete", dodali su naučnici.
 
Senzor će se naći na tržištu krajem 2020. godine.
 
U SAD-u svake godine u pregrejanim automobilima umre 37 dece, a ove godine su zabeležena čak 52 slučaja. To su situacije kada deca budu zaboravljena u automobilima, ali i kad su namerno ostavljena u vozilima. 
 
Većina žrtava toplotnog udara u automobilima su deca do tri godine (87 odsto), a više od polovine tog broja su deca do godinu dana (55 odsto).
 
Neke američke države imaju zakone koji dozvoljavaju civilima da provaljuju u automobile kako bi spasili decu, a zakoni su negde prošireni i u slučaju da se u automobilu nalaze životinje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).