Trećina internet korisnika su deca

Trećina internet korisnika su deca, a najčešći izazovi kojima su izloženi su prikupljanje ličnih podataka, lažne vesti, ugrožavanje privatnosti, zloupotreba u komercijalne svrhe i izloženost štetnim i uznemirujućim sadržajima, saopštila je digitalna agencija Namics, povodom Dana za bezbedniji internet.
Trećina internet korisnika su deca
Foto: Pixabay
"UNICEF-ovo istraživanje 'Bezbedan internet' za celu porodicu je pokazalo da manje od 10 odsto dece uzrasta od četiri do osam godina ne koristi digitalne uređaje, a da neka deca pristupe internetu i pre svoje treće godine", istakao je predstavnik Namicsa Filip Gort, navedeno je u saopštenju.
 
Kako je ocenjeno, zbog uzrasta u kom se susreću sa novim tehnologijama, današnja deca se smatraju "digitalnim domorocima" (eng. digital natives). Ovaj termin koristi se za osobe koje odrastaju u digitalnoj eri i koje se razlikuju od onih koje su se sa modernim tehnologijama upoznale tek u odraslom dobu.
 
"Najčešće aktivnosti dece na internetu su konzumacija i reprodukcija video i foto sadržaja, slušanje muzike i igranje video igara, a ako samo uzmemo za primer da 80 odsto školaraca provodi slobodno vreme uz igrice, jasno je da digitalna tehnologija oblikuje načine na koji deca komuniciraju i na koji se druže", naveo je Gort.
 
On je dodao da je zato važno da deca imaju dovoljno znanja o internetu i izazovima modernog doba. Podsetio je i da su deca koja nemaju pristup internetu mahom iz nerazvijenih i siromašnih područja.
 
"Ona uglavnom ne poseduju uređaje pomoću kojih mogu pristupiti internetu ili ne znaju engleski - jezik najvećeg broja internet sadržaja. U modernom svetu, nemogućnost korišćenja interneta samo produbljuje razlike, jer nisu svi u prilici da pristupe istim obrazovnim sadržajima, niti da koriste prednosti mobilnosti prilikom zapošljavanja", kazao je Gort.
 
U Namicsu smatraju da se odgovori na izazove digitalne revolucije nalaze u podizanju svesti o internetu, bezbednosti u onlajn sferi, kao i širenju digitalne pismenosti.
 
"Moderno doba zahteva saradnju roditelja, učitelja i drugih koji se bave edukacijom dece sa predstavnicima industrije i donosiocima odluka. Svi nivoi bi trebalo da pošalju poruku da internet nije sam po sebi loš, ali da se mora upotrebljavati na određen način koji podrazumeva odgovornost, kritičko razmišljanje i kreativnost", zaključio je Gort.
 
Dan za bezbedniji internet je kampanja započeta 2004. godine koja obuhvata najrazličitije teme od sajber maltretiranja do korišćenja društvenih mreža. Obeležava se u više od 150 država širom sveta i fokusira na aktuelne teme koje se odnose na prisustvo na mreži. Cilj Dana za bezbedniji internet, koji se u utorak obeležava pod sloganom "Zajedno za bolji internet", jeste da ukaže na pozitivnu stranu novih tehnologija i načine za odgovornu upotrebu digitalnih platformi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).