VIDEO: U Italiji roboti pomažu medicinskim sestrama i lekarima

Novi roboti nežno proveravaju puls zaraznih pacijenata na odeljenju intenzivne nege u italijanskoj bolnici koja vodi bitku s virusom korona. Lekari i sestre ih vole jer spasavaju i njihove živote.
Italijanima se zbog virusa svet okrenuo naopačke, ali malo toga ih više boli od činjenice da desetine lekara i sestara umiru dok pokušvaju da spasu hiljade pacijenata.
 
Mnogi veruju da bi većina danas bila živa da su bili bolje zaštićeni. To objašnjava zašto se medicinsko osoblje u gradu Vareze na severozapadu Lombardije iza svojih zaštitnih maski smeje od uha do uha dok poziraju za fotografije kraj svojih novih robotskih prijatelja.
 
Tamošnja bolnica dobila je šest blještavih i pomalo čovekolikih robota. Neki su beli i imaju monitore i razne senzore na mestu gde bi bila ljudska glava. Drugi su jednostavniji i izgledaju kao crne metle na točkovima.
 
Njihova pojava izaziva smešak na licima mlađih pacijenata, ali su prevashodno namenjeni tome da spasu lekare i sestre od zaraze i širenja virusa.
 
"Oni su neumorni pomoćnici i ne mogu da se razbole", kaže Frančesko Denali, šef odeljenja intenzivne nege u bolnici Sirkolo.
 
Očitavanja koja roboti šalju lekarima omogućuju praćenje vitalnih znakova pacijenata na monitorima u susednoj sobi.
 
"Sestre i lekaree virus je jako pogodio. Roboti su sjajna stvar", rekao je Denali.
 
U Italiji je dosad od virusa korona umrlo više od 17 hiljada ljudi, najviše u svetu. Među njima je više od 80 zdravstvenih radnika.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija