Uočena dosad najmoćnija supernova

Najveća do sada zabeležena eksplozija zvezde deset je puta snažnija od normalne supernove i 500 puta sjajnija, rekli su naučnici iz Britanije i SAD-a u istraživanju objavljenom u ponedeljak.
Uočena dosad najmoćnija supernova
Foto: Pixabay (ilustracija)
Astronomi sa univerziteta u Birmingemu i iz Harvard-Smitsonijan centra za astrofiziku u Sjedinjenim Američkim Državama, svoje su otkriće, nazvano SN2016aps, opisali kao "ekstremno snažnu supernovu masivne zvezde".  
 
Osim po veličini i sjaju, bila je "spektakularna" i po drugim svojstvima, rekao je koautor istraživanja Edo Berger.
 
Takva supernova emituje samo jedan odsto svoje energije u vidljivom svetlu, no SN2016aps emituje mnogo veći udeo. Procenjeno je da SN2016aps ima energiju jednaku rekordnih 200 kvadriliona gigatona TNT-a. 
 
Zbog neuobičajeno velikih količina vodonika u oblaku eksplozije, astronomi veruju da je ta supernova izvorno nastala spajanjem dve zvezde.   
 
Naučnici se nadaju da će otkriće SN2016aps-a voditi nalaženju drugih sličnih supernova i pomoći u razumevanju uslova u ranom svemiru.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija