Nestala jedna egzoplaneta

Egzoplaneta Fomalhaut b udaljena "samo" 25 svetlosnih godina od Zemlje, nestala je.
Nestala jedna egzoplaneta
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ova planeta je prvi put uočena 2004. godine pomoću teleskopa Hubble, a njeno postojanje je potvrđeno 2008. godine.
 
Ipak, 12 godina posle ustanovljeno je da je uopšte nije ni bilo. Kako se to moglo desiti?
 
Naučnici su bili iznenađeni što se, na prvom mestu, planeta mogla uopšte videti u nama vidljivom spektru svetlosti. Formalhaut b je bila neobično sjajna, te je reflektovala mnogo svetlosti što do sada nije zabeleženo, te je zbog toga privukla pažnju astronoma.
 
Ali, njen sjaj je vremenom bledeo, a sada se uopšte ne može videti.
 
Druga stvar koja je zaintrigrirala astronome bila je ta što se planeta uopšte nije mogla videti u infracrvenom spektru. Naime, planete, a posebno mlade planete, isijavaju toplotu i na taj način se mogu uočiti u infracrvenom spektru.
 
Ipak, objašnjenje za ovaj fenomen je veoma jednostavno - planete nije nikada ni bilo.
 
"Očigledno da se radilo o sudaru dva ledena objekta, nakon čega se stvorio oblak prašine i leda koji je bio grupisan na jednom mestu i nama se učinilo da se radi o planeti. Takvi prizori su izuzetno retki, a mi smo očigledno gledali u pravo vreme na pravo mesto", rekao je astronom Andras Gaspar sa Univerziteta Arizona.
 
Taj oblak se sada raširio oko zvezde i podseća na Kupierov pojas oko Zemlje, a nastao je verovatno tako što su se dva ledena objekta veličine oko 200 kilometara sudarila. Veruje se da se to oko zvezde Formalhaut dešava svakih 200.000 godina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija