Belgijanci testiraju narukvice za utvrđivanje distance

Među radnicima koji rade u luci u Antverpenu početkom maja počeće testiranje narukvica koje omogućavaju utvrđivanje razdaljine među osobama koje ih nose i koje mogu da pomognu u poštovanju propisanih mera socijalnog distanciranja, preneo je Rojters.
Narukvice je razvila belgijska kompanija Rombit iz Antverpena. Prva verzija ovih narukvica koje komuniciraju među sobom razvijena je još ranije, a njeno testiranje otpočelo je pre epidemije, među radnicima u luci.
 
U narukvice je sada instaliran novi softver koji omogućava da se upozore radnici koji se nalaze na određenoj razdaljini, suviše blizu jedan drugoga. Testiranje nove verzije narukvice uslediće početkom narednog meseca.
 
Iz Rombita navode da bi ove narukvice mogle da se koriste i u cilju praćenja onih koji su bili u kontaktu sa osobom zaraženom virusom korona tokom proteklih nekoliko nedelja na poslu.
 
Kompanije u kojima ti radnici rade ne bi mogle da otkriju njihovu lokaciju jer je softver tako dizajniran da uređaji komuniciraju između sebe a ne preko centralnog servera ili interneta.
 
Rombit je do sada dobio između 400 i 500 porudžbina iz 99 zemalja širom sveta. U kompaniji se nadaju će u toku narednih nekoliko nedelja biti proizvedeno 25.000 narukvica, a u junu moguće i više.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija