Strah u Britaniji od korišćenja aplikacije Zoom zbog nadzora Kine

Britanske obaveštajne agencije upozorile su vladu i parlament da ne koriste aplikaciju Zoom za poverljive razgovore i sastanke zbog straha da je podložna kineskom nadzoru, piše Gardijan.
Strah u Britaniji od korišćenja aplikacije Zoom zbog nadzora Kine
Foto: Pixabay
Upozorenja obaveštajnih agencija su usledila nakon što je britanska vlada krajem marta pomoću aplikacije Zoom održala sastanak, što je bilo medijski propraćeno, prenosi RTS.
 
Nacionalni centar za sajber sigurnost upozorio je da je Zoom poželjno koristiti samo za razgovore o javnim stvarima.
 
Naglašeno je da ga pogotovo ne treba upotrebljavati za razgovore o stvarima koje mogu biti protiv kineskih interesa.
 
Ipak, Zoom nije prepoznat kao pretnja obavljanju javnih poslova i održavanju sednica parlamenta, uključujući i postavljanje pitanja premijeru.
 
Od izbijanja epidemije koronavirusa i uvođenja restriktivnih mera u velikom bvroju zemalja, aplikacija Zoom je postala najjednostavniji i najpopularniji kanal privatne, ali i poslovne komunikacije većeg broja učesnika. Trenutno ga koristi oko 300 miliona ljudi širom sveta.
 
Softver razvijan u Kini 
 
Laboratorija za digitalnu komunikaciju sa sedištem na Univerzitetu u Torontu upozorila je još početkom aprila na potencijalne bezbednosne rizike koje nosi korišćenje aplikacije Zoom.
 
U izveštaju laboratorije je navedeno da se sigurnosni ključevi za enkripciju razgovora učesnicima šalju preko servera u Kini.
 
Sedište Zoom-a je u Silicijumskoj dolini u Kaliforniji, ali tri kompanije u Kini razvijaju softver za aplikaciju.
 
Laboratorija za digitalnu komunikaciju iz Toronta je navela da takav aranžman omogućava kompaniji da smanji troškove razvoja softvera, ali da povećava mogućnost uticaja i pritisaka kineskih vlasti.
 
Kao odgovor sve češćim kritikama, Zoom je u najnovijoj verziji aplikacije pokušao da unapredi bezbednost i privatnost korisnika, navodeći se da su primećeni problemi tek privremeni.
 
Iako ga koriste banke, univerziteti i druge institucije širom sveta, Laboratorija za digitalnu komunikaciju iz Toronta je pet dana nakon prvog izveštaja objavila novi u kojem se navodi da je Zoom preduzeo neke korake, ali da i dalje nije preporučljiv za razgovore koji zahtevaju strogu poverljivost i privatnost učesnika.
  • отписани

    26.04.2020 07:32
    Време је за акцију
    Кинески змај узвраћа ударац... part III
  • Jbg

    25.04.2020 11:34
    Paranoja
    kreće

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija