Kineske vlasti žele preko aplikacije da kontrolišu i ocenjuju zdravlje građana

Lokalne kineske vlasti žele da prošire primenu zdravstvenih barkodova, koji su odigrali ključnu ulogu u suzbijanju virusa korona u toj zemlji, ali te najave izazvale su bojazan za privatnost i sigurnost ličnih podataka.
Kineske vlasti žele preko aplikacije da kontrolišu i ocenjuju zdravlje građana
Foto: Pixabay
QR kodovi ugrađeni u popularne aplikacije WeChat i Alipay na pametnim telefonima koristili su objave korisnika i automatski prikupljene putne i medicinske podatke kako bi ljudima dali crvenu, žutu ili zelenu oznaku verovatnoće da imaju virus korona. 
 
Kako bi mogli slobodno da se kreću, građani Kine moraju da imaju zelenu oznaku. Od februara pri ulasku u restoran, park ili drugo javno mesto, moraju da pokažu svoj zdravstveni barkod.
 
Postojao je tek manji otpor javnosti prema barkodovima koje većina ipak smatra nužnim alatom za ponovno pokretanje privrede.
 
Ipak, to se promenilo kad su vlasti Hangdžou u petak predložile dodeljivanje zdravstvenog bedža svakom stanovniku. Tako bi stanovnici bili ocenjivani do maksimalnih 100 bodova korišćenjem podataka iz njihovih zdravstvenih kartona i životnih navika. 
 
Stanovnicima bi se rezultat beležio prema tome koliko vežbaju, šta jedu i piju, da li su pušači i koliko su spavali proteklu noć
 
Advokat Ma Ce rekao je da korisnici imaju pravo da zahtevaju da se prikupljeni lični podaci u borbi protiv širenja virusa korona unište jednom kad prođe zdravstvena kriza. 
 
I drugi kineski gradovi žele da prošire primenu zdravstvenih kodova, ali nisu otišli toliko daleko kao Hangdžou. 
 
U gradu Guangdžou na jugu zemlje stanovnici preko zdravstvenog koda mogu da zakažu onlajn konsultacije u lokalnim bolnicama i kupe maske. U pokrajini Fuđen žele da sa tim kodom obuhvate lečenje i kupovinu lekova. 
  • miki

    27.05.2020 10:35
    fuj
    Jezivo, najgora nacija na planeti Zemlji.
  • Voja

    27.05.2020 09:26
    Tehnološki transhumanizam
    Tehnokrate SAD duboke države vladaju Kinom.Idealno mesto za jedan veliki eksperiment nad velikim masama, koje nikada nisu imale iskustvo revolucije i organizovanog bunta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija