VIDEO: Letilica kompanije "Spejs X" pristala na Međunarodnu svemirsku stanicu

Svemirska letilica "Dragon" američke kompanije "Spejs X", u kojoj se nalaze astronauti Nase Robert Benken i Daglas Harli, pristala je danas na Međunarodnu svemirsku stanicu, manje od 19 sati nakon što je lansirana na Floridi.
To je prva američka svemirska kapsula koja je sletela na Međunarodnu svemirsku stanicu, sa članovima posade, od 2011. godine.
 
Raketa "Falkon 9" lansirana je juče u 15.22 po lokalnom vremenu. Benken i Harli trebalo je da ka Međunarodnoj svemirskoj stanici polete u sredu, ali je lansiranje otkazano 17 minuta pre početka zbog nevremena.
 
Ovo je prvi put da Amerikanci u svemir putuju komercijalnom svemirskom letelicom, koja je u vlasništvu privatne kompanije, koja njom i upravlja, a ne Nasa.
 
Poslednji put je sa Floride lansiran spejs šatl sa astronautima Nase u julu 2011. Pilot te misije bio je Harli.
 
Predsednik SAD Donald Tramp rekao je, nakon poletanja u orbitu svemirske letelice "Falkon 9" iz Svemirskog centra "Kenedi" na Floridi, da je to samo početak i da će na kraju američki astronauti leteti i na Mars.
 
  • dvebebe

    01.06.2020 08:36
    idemo na mars
    djogani feat. trump
    Mi smo kosmonauti iz zvezdanog grada idemo na Mars jer tamo nema rada
  • Edukacija

    31.05.2020 21:23
    Edukacija
    Svrha svega ovog su komercijalni letovi u svemir u narednom deceniji.
  • Perica

    31.05.2020 19:54
    Akcija
    Ja mislim, da su oni su otisli tamo da peru pare sa Rusima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

VIDEO: Epl se izvinio zbog kontroverzne reklame

Američka tehnološka korporacija Epl izvinila se zbog reklamnog video snimka za novi tablet "ajped pro" (iPad Pro) sa čipom M4, nakon što se suočila sa oštrim kritikama na društvenim mrežama.