NASA će namerno izazvati sudar sonde i meseca Dimorfosa

Američka svemirska agencija NASA namerno će poslati svoju sondu DART (Double Asteroid Redirection Test) prema mesecu nazvanom Dimorfos.
Radi se o mesecu asteroida Didajmos do kog će DART stići 2022. godine. Sudar će biti demonstracija sistema za odbijanje asteroida koji je dizajniran da preusmerava svemirske stene od Zemlje. Didajmosov mesec je meta testiranja, privremeno je nosio ime Didajmos B, a novo ime Dimorfos je usvojeno ove nedelje.
 
Evropska svemirska agencija (ESA) je veličinu Dimorfosa uporedila s Velikom piramidom u Egiptu.
 
DART je dizajniran za kinetički udar, a to znači da će udariti Dimorfos kako bi ga preusmerio. Ako test bude uspešan, ova metoda bi se eventualno mogla koristiti za promenu putanje asteroida koji bi mogli biti opasni po Zemlju.
 
Opasni asteroidi su globalni problem kojim se ne bavi samo NASA. Mali satelit Italijanske svemirske agencije će pratiti DART, a dve godine kasnije će ESA lansirati letelicu pod nazivom Hera koja će posetiti Didajmos i analizirati rezultate DART misije.
 
DART će biti lansiran 2021. godine, a Didajmos i Dimorfos nisu opasni po Zemlju. Ipak, poslužiće kao važan test u procesu traženja novih načina zaštite naše planete.
  • Patak

    25.06.2020 08:46
    Samo zajedno
    Tako se brane granice nase Zemlje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).