Banka izbacuje rasističke izraze iz svojih tehnoloških kodova

Američka banka Džej-Pi Morgan izbacuje pojmove poput "crne liste", "gospodara" i "roba" iz svojih internih tehnoloških materijala i kodova.
Banka izbacuje rasističke izraze iz svojih tehnoloških kodova
Foto: Pixabay
Banka se na ovaj potez odlučila jer traži način da ukloni rasizam unutar kompanije, saopštila su dva izvora upućena u taj potez.
 
Izrazi postoje u nekim tehnološkim merama, standardima i kontrolnim postupcima banke, kao i u programskom kodu koji pokreće neke njene procese, rekao je jedan od izvora.
 
Izrazi "master" i "slave" kod ili disk koriste se u nekim programskim jezicima i računarskom hardveru kako bi opisali jedan deo uređaja ili procesa koji kontroliše drugi.
 
"Blacklist" se koristi za opisivanje stavki koje se automatski odbacuju, poput popisa internet stranica koje zabranjuje odeljenje za sajber sigurnost kompanije. "Whitelist" znači suprotno, odnosno popis stavki koje su automatski odobrene.
 
Čini se da je Džej-Pi Morgan prva kompanija u finansijskom sektoru koja je uklonila većinu rasistički problematičnih izraza, a potez je došao u trenutku kada je banka saopštila da preduzima druge korake kako bi promovisala crnačke stručnjake i kulturološki nepristrasnu obuku osoblja.
 
Profesor programiranja na Kolumbija biznis školi Matan Grifel rekao je da su takvi pojmovi odavno kontroverzni i da će biti teško da se izmene.
 
"Tehnologija na kojoj banka funkcioniše često je zapetljani nered koji nastaje spajanjem firmi, desetinama godina starim kodovima i trećim sistemima, a svaka promena može imati negativne učinke koje je teško predvideti", rekao je on.
 
Dodao je i da bi izmene tih izraza unutar kodova banke mogli koštati milione dolara i mesece rada, prenosi SEEbiz. Druge kompanije, poput Tvitera i Githaba pokrenule su slične izmene, podstaknute protestima protiv rasizma nakon smrti Džordža Flojda.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).