Nezavisna revizija utvrdila: Facebook političarima olako dopušta širenje dezinformacija

Nezavisna revizija utvrdila je da društvena mreža Facebook ne čini dovoljno u borbi protiv diskriminacije na svojim platformama kao i to da su neke odluke bile štetne za ljudska prava.
Nezavisna revizija utvrdila: Facebook političarima olako dopušta širenje dezinformacija
Foto: Pixabay
"Njujork tajms" piše da je u izveštaju na 100 stranica navedeno to da Facebook nije tražio ekspertizu o građanskim pravima, a kako su naveli revizori, potencijalno je postavljen zastrašujući presedan koji bi mogao uticati na opšte izbore u novembru.
 
"Mnogi aktivisti za ljudska prava obeshrabreni su, frustrirani i ogorčeni jer godinama pozivaju kompaniju da učini više kako bi poboljšala jednakost i borbu protiv diskriminacije i pri tome očuva slobodu govora", napisano je u izveštaju.
 
Izveštaj koji je bio kulminacija dvogodišnjeg ispitivanja društvene mreže, bio je zapravo još jedan udarac za kompaniju Facebook.
 
Inače je Facebook trenutno pod velikim pritiskom jer je utvrđeno da dozvoljava govor mržnje, dezinformacije i druge sadržaje koji mogu biti u suprotnosti s građanskim pravima.
 
Iako konkurencija poput Twittera, Snapchata i Reddita posljednjih nedelja poduzima aktivnosti da takve sadržaje na svojim platformama označi, suspenduje ili zabrani, Facebook je, s druge strane, kazao da to neće učiniti jer politika kompanije podržava i veruje u slobodu govora.
 
Takav odnos je podstakao grupe za građanska prava da organizuju kampanju "Stop mržnji zbog zarade" (Stop Hate for Profit) usmerenu protiv Facebooka.
 
Shodno tome, više od 300 oglašivača među kojima su i oni poput Coca-Cole i North Face-a nedavno je pokrenulo bojkot i stopirali su oglašavanje na ovoj društvenoj mreži zato što se ništa nije preduzelo da se smanji širenje govora mržnje i dezinformacija na platformi.
 
U utorak organizatori bojkota oglašavanja, a među njima su Antidifamacijska liga (ADL) i Nacionalni savez za promociju prava obojenih ljudi (NAACP), više od sat su razgovarali sa osnivačem Facebooka Markom Zakerbergom i glavnom direktorkom Šeril Sandberg i nakon sastanka su rekli da ne vide "u kompaniji spremnost na akciju".
 
Ponudili su 10 zahteva, uključujući imenovanje izvršnog direktora za građanska prava, međutim, oni koji su prisustvovali sastanku rekli su da direktori Facebooka nisu pristali na mnoge njihove zahteve.
 
Sandberg je prokomentarisala izveštaj i navela kako je reč o "početku, a ne kraju puta".
 
"Postaje jasnije da nas čeka dug put. Koliko god bilo teško da stručnjaci otkriju naše nedostatke, to je nesumnjivo zaista važan proces za našu kompaniju", dodala je.
 
Revizija je ocenila da Facebook olako političare oslobađa obaveze poštovanja propisa i dopušta im širenje dezinformacija i govor koji je štetan i deli društvo, pa čak i poziva na nasilje.
 
U poređenju sa svojim konkurentima, Facebook je prema političkom govoru odabrao ležeran stav, posebno u maju kada je objavu američkog predsednika Donalda Trampa ostavio bez komentara za razliku od Twittera koji je tu objavio okvalifikovao kao podsticanje na nasilje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Mask tužio Open AI i Sema Altmana

Ilon Mask tužio je kompaniju OpenAI i njenog izvršnog direktora Sema Altmana, tvrdeći da su napustili prvobitnu misiju startapa da razviju veštačku inteligenciju za dobrobit ljudi, a ne za profit.