VIDEO: Robot zamenio opštinskog službenika u sibirskom gradu

Robot sličan čoveku, koji izgleda i ponaša se kao službenik, počeo je da radi u kancelariji administracije u Sibiru.
Humanoid sa dugom plavom kosom i braon očima uslužuje posetioce u kancelariji u gradu Permu, udaljenom oko 1.100 kilometara istočno od Moskve.
 
Za sada, humanoid pruža pomoć u davanju potvrda o nekažnjavanju i nekonzumiranju opijata, što je u Rusiji neophodno radi rešavanja brojnih pravnih transakcija.
 
Kompanija "Probomot", koja je izradila prototip, navodi da je robot osmišljen kako bi izgledao kao prosečna Ruskinja. Izraz i oblik lica kreirani su na osnovu analize izgleda nekoliko hiljada žena.
 
"Robot koji na sebi ima poslovnu odeću može da oponaša više od 600 izraza lica pomerajući oči, obrve i usne, te druge facijalne mišiće prekrivene veštačkom kožom", ističe se u saopštenju "Probomota".
 
Robot može da postavlja i odgovara na smišljena pitanja i povezan je sa skenerom i štampačem. Ima pristup bazi podataka dokumenata i potpuno zamenjuje službenika.
 
  • Gloopost

    16.07.2020 08:18
    Mislim da "overglorified" web kamera koja ima navučenog seks robota iz Japana i voice synth nije dobro rešenje sa finansijskog aspekta. Za jednog takvog robota može se napraviti mnooogo kabina za papirologiju koje rade isto što i robot: imaju kameru, ekran i sve bitno čovek opet radi sam.
  • Botićoza

    14.07.2020 14:30
    FT1P
    Tako to ide kad se sluzbenici po javnim upravama ponasaju bukvalno kao roboti i nista im nije ostavljeno na slobodnu procenu niti su u sluzbi gradjana da pomognu kad mogu. Eto kad je tako, onda je red da se i zamene pravim robotima jer nisu sposobniji od njih niti imaju ovlascenja, samo sisaju javni budzet.
  • Zoran

    14.07.2020 13:39
    Ro(bot)
    Nije to ništa. U Srbiji je javni sektor pun Ro-botova koji po ceo dan ništa ne rade, već pišu komentare, pluseve, minuse ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Mask tužio Open AI i Sema Altmana

Ilon Mask tužio je kompaniju OpenAI i njenog izvršnog direktora Sema Altmana, tvrdeći da su napustili prvobitnu misiju startapa da razviju veštačku inteligenciju za dobrobit ljudi, a ne za profit.