VIDEO U Egiptu pronađeno najmanje 59 drevnih sarkofaga sa mumijama i božanske statue

Egipatski ministar turizma i starina obavestio je javnost da su arheolozi otkrili desetine drevnih sarkofaga u velikoj grobnici južno od Kaira.
Kalid el-Anani rekao je da je pronađeno najmanje 59 zapečaćenih sarkofaga sa mumijama. Većina njih, procenjuje se, zakopana je na tri lokacije pre više od 2.600 godina, prenosi RTS
 
"Smatram da je ovo početak velikog otkrića", rekao je el-Anani, dodajući da na istom području postoji još jedan broj sarkofaga koji nisu iskopani.
 
Ministar je inače o novom otkriću razgovarao sa novinarima ispred čuvene stepenaste Zoserove piramide, u blizini koje je nekropola otkrivena. Događaju su prisustvovale i strane diplomate.
 
Prikazani su sarkofazi, a jedan od njih je otvoren pre nego što je prisutnima pokazana i mumija, prenosi AP.
 
 
Na platou Sakara nalazi se najmanje 11 piramida, uključujući Zoserovu, zajedno sa stotinama grobnica drevnih vladara i drugim nalazištima koja sežu od Prve egipatske dinastije (2.920. p.n.e. - 2.770. p. n. e.) Do Koptskog perioda (395-642).
 
Mostafa Vaziri, generalni sekretar Vrhovnog saveta za starine, rekao je da početne studije pokazuju da su pronađeni sarkofazi ukrašeni tako da ukazuju na to da su namenjeni pripadnicima elitnog sloja tadašnjeg društva. 
 
Rekao je da su arheolozi takođe pronašli još ukupno 28 statueta božanstva Ptah Sokera i lepo izrezbarenu bronzanu statuu božanstva Nefertum, visoku 35 centimetara, obloženu dragim kamenjem. Ime vlasnika, sveštenika Badi Amuna, napisano je na bazi statue, rekao je Vaziri.
 
Egipatski zvaničnici za antikvitete najavili su otkriće velikog broja kovčega prošlog meseca, kada su arheolozi pronašli 13 grobnica na novootkrivenoj lokaciji na dubini od 11 metara, piše AP.
 
Lokalitet Sakara deo je nekropole drevne egipatske prestonice Memfis koja uključuje čuvene piramide u Gizi, kao i manje piramide i Abu Siru i Dahšuru. 
 
Ruševine Memfisa proglašene su Uneskovom svetskom baštinom sedamdesetih godina prošlog veka.
 
El-Anani je rekao da će se kovčezi iz Sakare pridružiti kolekciji od još 30 drevnih drvenih kovčega koji su otkriveni u Luksoru i biće izloženi u novom Velikom egipatskom muzeju, koji se gradi u blizini piramida u Gizi.
 
Otkriće iz Sakare je poslednje u nizu arheoloških otkrića koja je Egipat objavio u nastojanju da oživi ključni turistički sektor, koji je teško pogođen političkim previranjima ali i pandemijom koronavirusa.
  • XyX

    04.10.2020 16:00
    Pokusavam da zamislim kako je to nekad izgledalo s obzirom na to da cak i posle toliko hiljada godina deluje cudesno.
    Navodno su tri velike piramide kod Gize bile optocene zlatnim plocama.
    I logicno je pitati se da li su oni uopste bili sa planete Zemlje.
    Izgraditi takve grandiozne piramide u pustinji ni dan danas ne bi mogla nijedna svetska sila.
    Zaista je to neshvatljivo s obzirom da je najblizi kamenolom bio udaljen oko 500 km.
  • Voltron

    04.10.2020 13:46
    Eh da su samo ovakve vesti..
  • Samo kazem

    04.10.2020 13:43
    Samo kazem
    Kad je americki arheolog Flanders Petri otvorio Tutankamonovu grobnicu, nasao je natpis: "Smrt ce na hitrim krilima stici svakog ko se usudi da narusi faraonov mir." U roku od nekoliko godina veliki broj clanova njegov ekspedicije je umro pod cudnim okolnostima.
    Isto kao sto ne zelim da neko skrnavi grob clana moje porodice, ja nikad ne bih skrnavio tudji grob. To povlaci za sobom teske posledice...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

VIDEO: Epl se izvinio zbog kontroverzne reklame

Američka tehnološka korporacija Epl izvinila se zbog reklamnog video snimka za novi tablet "ajped pro" (iPad Pro) sa čipom M4, nakon što se suočila sa oštrim kritikama na društvenim mrežama.