Od sutra počinje objavljivanje imena dobitnika Nobelovih nagrada

Ovogodišnja sezona Nobelove nagrade počinje sutra objavljivanjem imena laureata za medicinu, a prvi put će uručenje nagrada, predviđeno u decembru, biti virtuelno zbog epidemije korona virusa.
Od sutra počinje objavljivanje imena dobitnika Nobelovih nagrada
Foto: Pixabay
Kao i svake godine, Nobelove nagrada za mir i književnost izazivaju najveću pažnju, mada Fondacija Nobel smatra da se u svetlu korona virusa pokazalo koliko je nauka važna.
 
"Pandemija korona virusa predstavlja veliku krizu čovečanstva, ali pokazuje koliko je nauka važna", rekao je zvaničnik fondacije Lars Hajkenesten.
 
Za dobitnike Nobelove nagrade za mir pominju se akteri borbe protiv klimatske promena, među kojima švedska aktivistikinja Greta Turnberg, ali neki smatraju da bi u svetlu dezinformacija, neka medijska organizacija mogla da osvoji nagradu. Pominju se Reporteri bez granica (RSF) sa sedištem u Parizu i Odbor za zaštitu novinara (CPJ) u Njujorku.
 
Veliko je interesovanje za ime dobitnika Nobelove nagrade za književnost posle kontroverznog izbora 2016. američkog muzičara Boba Dilana, i prošle godine austrijskog pisca Petera Handkea, koji je kritikovan zbog stavova o ratu u bivšoj Jugoslaviji.
 
Među imenima navode se En Karson, Margaret Etvuk, Ismail Kadare i Mišel Uelebek.
 
Ceremonija uručenja nagrada 10. decembra je otkazana, već je predviđena televizijska ceremonija, a laureati će dobiti svoje nagrade na daljinu.
 
Nobelove nagrade postoje zahvaljujući švedskom naučniku i industrijalcu Alfredu Nobelu, pronalazaču dinamita, koji je želeo da se iz njegovog fonda svake godine izdvaja novac za doprinos čovečanstvu.
 
Nobel je u Parizu 1895, godinu dana pred smrt, u svoj testament uneo želju da se osnuje Nobelov fond iz kojeg bi se dodeljivale nagrade najzaslužnijima. Fond je iznosio oko 31,5 miliona švedskih kruna, što bi danas imalo vrednost od oko 1,5 milijarde kruna (175 miliona evra). Od kamate na tu sumu svake godine se izdvaja novac za dobitnike nagrade.
 
Po želji Nobela, nagrade se dodeljuju u više različitih disciplina: za dostignuća u oblasti fizike, hemije, fiziologije ili medicine, književnosti, kao i za dostignuća u oblasti mira.
 
Nobel (1833-1896) je odredio institucije koje će dodeljivati nagrade svake godine, među kojima su Švedska akademija za književnost, Institut Karolinska za medicinu, Švedska kraljevska akademija za fiziku i hemiju, kao i Odbor za mir koji specijalno bira norveški parlament.
 
Povodom svoje 300. godišnice, Centralna banka Švedske 1969. godine ustanovila je i Nobelovu nagradu za ekonomiju.
 
Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na devet miliona kruna (oko milion evra). Novčani iznos nagrade se deli ako ima više laureata u jednoj disciplini.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).