Prva svemirska misija Spejs eksa odložena za sutra

Kompanija Spejs Eks milijardera Ilona Maska pokušaće u nedelju da pošalje četiri astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu, u okviru prve misije NASA u kojoj će biti korišćena privatno napravljena letelica za prevoz ljudi.
Prva svemirska misija Spejs eksa odložena za sutra
Foto: Pixabay
Lansiranje kapsule nazvane ‘Otpornost’ iz NASA centra na Floridi bilo je zakazano za subotu, ali je odloženo zbog jakih udara vetra.
 
Let nove kapsule "Crew dragon" trajaće osam sati i biće prva operativna misija Spejs eksa, prenosi Rojters. U njoj će učestvovati tri astronauta iz SAD i jedan iz Japana. Probni let sa dva člana posade u avgustu bio je prvi let u svemir astronauta NASA sa američkog tla posle devet godina.
 
Zvaničnici NASA su ranije ove nedelje odobrili konačni dizajn kapsule, čime je završena razvojna faza Spejs eksa u okviru javno-privatnog programa agencije duga skoro 10 godina.
 
NASA je 2014. godine potpisala ugovore sa Sejs eksom i Boingom za razvoj konkurentskih svemirskih kapsula sa ciljem zamene svog programa koji se završio 2011. godine, ali i odvikavanja od zavisnosti od ruskih raketa radi slanja američkih astronauta u svemir.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija