Otac weba pokreće novu mrežu, želi da vrati internet u ruke korisnika

Ser Tim Berners-Li, stručnjak kompjuterskih nauka i izumitelj internetskog navigacionog sistema poznatog kao World Wide Web (WWW), za šta je odlikovan titulom viteza, ponovo želi da redizajnira sajber prostor.
Pokrenuvši startup Inrupt, Berners-Li želi da popravi neke od problema koji su zadesili tzv. otvorenu mrežu u doba velikih, centralizovanih platformi poput Facebook-a i Google-a.
 
Njegov startap razvija decentralizovanu platformu Solid otvorenog koda, a misija joj je da vrati kontrolu na webu u ruke njegovih korisnika.
 
Ljudi će moći samo jednom da se uloguju za bilo koju uslugu, a lični podaci će se skladištiti u "kapsule", tj. lična internet skladišta podataka.
 
"Ljudima je dosta nedostatka kontrole", rekao je Berners-Li, jedan od utemeljitelja Inrupta, zadužen za pitanje tehnologije.
 
Prema njegovim rečima, novi web će omogućiti deljenje sadržaja direktno između osoba i saradnju koja je velikim društvenim mrežama omogućila uspeh te su istovremeno zadobili ogromnu kontrolu nad svojim korisnicima.
 
Nova platforma, smatra njen začetnik, ima potencijal da donese i novu revoluciju na području programiranja, a developeri, hakeri, aktivisti i sami korisnici trebalo bi da se u Solidovom okruženju osećaju bezbedno i da počnu da kreiraju sadržaje na decentralizovan način, gde ih internet giganti, poput Google ili Facebook, neće imati "pod kontrolom".
 
Džon Brus, jedan od direktora Inrupta, kazao je da je kompanija za pilot klijente dobila britanski Zavod za javno zdravstvo (NHS), BBC, kao i vladu Flandrije u Belgiji. Do aprila, kazao je, trebalo bi da ih bude znatno više.
 
Među ulagačima u kompaniju su "Hearst Ventures", "Octopus Ventures" i "Akamai".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).