Slaba potražnja za najjeftinijim iPhoneom, korisnici traže skuplje modele

Apple je od dobavljača smanjio porudžbine za najjeftiniji model nove generacije iPhone 12 mini, ali je povećao porudžbine za skuplje modele iz serije Pro.
Slaba potražnja za najjeftinijim iPhoneom, korisnici traže skuplje modele
Foto: Pixabay
Apple je prošle godine prvi put predstavio četiri modela svojih telefona u sklopu jedne generacije iPhonea.
 
Osim po dijagonali ekrana (modeli su sada dostupni u tri različite dijagonale), telefoni se, naravno, razlikuju i po cenama. Najjeftiniji je model iPhone 12 mini za koji je na američkom tržištu potrebno izdvojiti od 700 dolara, dok najskuplji model Pro Max stoji od 1.100 dolara.
 
Još pre službenog predstavljanja telefona, a i nakon što je Apple objavio podatke o uređajima i njihove cene, analitičari mobilnog tržišta predviđali su veliku potražnju za modelom iPhone 12 mini. Osim što je reč o najjeftinijem iPhoneu nove generacije, deo analitičara smatrao je kako je to idealan telefon za osobe koje žele iPhone, a ne vole prevelike uređaje, niti ih privlači model SE zastarelog dizajna.
 
No, poslednje informacije koje dolaze iz izvora povezanih s Appleom i njihovim lancem dobavljača pokazuju da su analitičari, ali i ekipa u samom Appleu precenili potražnju za mini iPhoneom.
 
Naime, pokazalo se da korisnici nisu toliko zainteresovani za najmanji, a time i najjeftiniji model, već su im mnogo interesantniji najskuplji modeli. Kukova kompanija tako je od Pegatrona smanjila broj porudžbina za iPhone 12 mini, dok su od Foxconna naručili povećane količine iPhonea 12 Pro i Pro Max.
 
Osim što pokazuje povećan interes korisnika za većim i skupljim modelima, slabija potražnja za iPhoneom 12 mini delom je rezultat situacije s pandemijom.
 
Naime, kako naglašavaju na stranici Mac Rumors, manji model iPhonea prvenstveno je bio namenjen evropskom i američkom tržištu, no na njima je zabeležena smanjena prodaja zbog problema s virusom korona.
 
S druge strane, modeli s većim ekranima naročito su popularni u Kini u kojoj kovid19 nije ostavio tako devastirajući uticaj na ekonomiju kao na zapadu pa je upravo na tom tržištu zabeležena povećana potražnja za modelima iz serije Pro. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).