VIDEO: Napravljeni roboti koji beru samo zrelo voće i sprečavaju njegovo propadanje

Zbog globalnog manjka sezonskih berača voća, dodatno otežanog ograničenim putovanjima zbog pandemije kovida-19, mnogi poljoprivrednici u svetu primorani su da ostavljaju zrelo voće da istruli.
VIDEO: Napravljeni roboti koji beru samo zrelo voće i sprečavaju njegovo propadanje
Foto: Youtube Screenshot (OurCrowd)
Međutim, izraelska kompanija "Tevel aerobotics technologies" osmislila je leteće robote, koji koriste veštačku inteligenciju za otkrivanje i branje zrelog voća. 
 
Proizvođači kažu da će roboti uštedeti novac i smanjiti rasipanje hrane, podaci su objavljeni na stranicama Svetskog ekonomskog foruma.
 
I pre pandemije uzgajivači su vrlo teško pronalazili radnike za branje voća. Još u julu 2019. Američka federacija za poljoprivrednu (AFBF) upozorila je na hroničan nedostatak radne snage.
 
Sve manji broj berača i pandemija virusa korona koja je ograničila putovanja i sprečila dolazak sezonskih radnika iz drugih zemalja poljoprivrednike su primorali da rešenje pronađu u robotima za prikupljanje useva.
 
To je podstaklo stručnjake iz "Tevel aerobotics technologies" da naprave leteće robote (FAR) koji koriste veštačku inteligenciju (AI) za prepoznavanje i branje voća.
 
Kompanija ističe da se FAR roboti mogu koristiti bilo gde u svetu i da rešavaju problem nedostatka radne snage, istovremeno smanjujući troškove.
 
"Nikad nemate dovoljno ruku za branje voća u pravo vreme i uz pravu cenu. Voće se obično ostavi da istruli u voćnjaku ili se prodaje po znatno nižoj ceni, a poljoprivrednici svake godine gube milijarde dolara", rekli su u izraelskoj kompaniji.
 
Robot FAR koristi algoritme percepcije za lociranje voćaka, kao i algoritme uz čiju pomoć pronalazi plodove među lišćem i klasifikuje ga po veličini i zrelosti.
 
U procesu branja voća vreme je veoma važno jer voće ubrano s dve nedelje zakašnjenja gubi 80 odsto svoje vrednosti. Nakon što odaberu voćku, roboti pronalaze najpristupačnije mesto da bi joj se približili, a pritom koriste hvataljku uz čiju je pomoć uberu. 
 
Na jednoj lokaciji istovremeno može da radi više robota bez opasnosti od sudaranja, s obzirom na to da ih kontroliše autonomni "digitalni mozak". Prednost robota je što mogu da rade i 24 sata dnevno.
 
Izraelska kompanija ističe da roboti ne zamenjuju u potpunosti ljude, već im pomažu u berbi, i dodaje da će do 2050. nedostajati pet miliona berača. Tvrdi i da njeni roboti garantuju branje najmanje 10 odsto voća koje trenutno ostaje nebrano. 
 
  • Classic Scam

    23.02.2021 08:40
    "Israeli agricultural drone manufacturer Tevel Aerobotics Technologies Ltd. is currently completing a $20 million financing round at a $45 million valuation. This is the company’s third funding round, having raised $11.5 million in two previous rounds of investment. "

    NIje lose za toliko para, dron sa hvataljkom. High tech boktemazo.
    Inace deluje da je i dalje u stanju pripravljanja i da je samo video fensi.
    Mirise na Hyperloop™ , i onaj famozni test za krv, namestaljku da se malo prigrabi love.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija