Tviter će ukidati naloge koji šire dezinformacije o vakcinama

Društvena mreža Tviter objavila je da namerava da pojača borbu protiv širenja dezinformacija o vakcinama, i uvela mogućnost ukidanja naloga korisnika posle pet opomena.
Tviter će ukidati naloge koji šire dezinformacije o vakcinama
Foto: Pixabay
"Mislimo da će ovaj sistem upozorenja pomoći da se javnost informiše o našim propisima, i bolje doprineti smanjenju širenja potencijalno opasnih ili lažnih informacija preko Tvitera, posebno za ponovljene, umerene ili ozbiljne prestupe", saopštila je sinoć ta mreža.
 
Tviter je u decembru već odlučio da sa korisničkih naloga povuče neke lažne informacije, posebno one koje nagoveštavaju da se vakcine koriste da bi naškodile stanovništvu, ili da bi ga kontrolisale. Mere su takođe usmerene na laži o navodnim neželjenim efektima ili čak dovođenje u pitanje postojanja kovida-19 i potrebe za vakcinisanjem.
 
Od tada je sa te društvene mreže povučeno više od 8.400 tvitova i upozoreno oko 11,5 miliona naloga u svetu.
 
Od drugog upozorenja korisnicima će nalog biti blokiran 12 sati, posle četvrtog upozorenja blokada će trajati sedam dana a posle petog nalog će biti trajno zatvoren.
 
Ovaj sistem inspirisan je sistemom protiv dezinformacija o izborima i građanskim procesima, u okviru koga je Tviter ukinuo nalog bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa zbog ponovljenih kršenja pravila kao što su podsticanje na nasilje i njegove poruke kojima se dovode u pitanje rezultati predsedničkih izbora.
 
Jutjub i Fejsbuk su od oktobra, kada su vakcine bile tek u fazi kliničkih proba, objavile strogo pravilo čiji je cilj bio da se zabrane dezinformacije o vakcinama i napori da se naškodi kampanjama vakcinacije.
 
Tviter će takođe prikačiti upozorenje na poruke koje mogu da sadrže lažne informacije o vakcinama protiv kovida-19, navedeno je u saopštenju.
  • pitanje glasi :

    02.03.2021 11:39
    KO odlucuje ?!
    Sta je informacija, a sta dezinformacija !!!!? zato MISLITE svojom glavom !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija