Danas pored Zemlje prolazi najveći asteroid ove godine

Najveći asteroid koji će proći pored Zemlje ove godine najbliže će joj prići danas, ali naučnici su rekli da ne treba paničiti jer ne predstavlja pretnju po planetu.
Danas pored Zemlje prolazi najveći asteroid ove godine
Foto: Pixabay
Svemirski kamen koji naučnici zovu 2001 F032 ima prečnik nekoliko stotina metara i Zemlji će prići na udaljenosti od oko dva miliona kilometara, rekla je NASA.
 
Udaljenost je više nego pet puta veća od udaljenosti od Zemlje do Meseca.
 
"Stabilan je, nije na rizičnoj putanji", rekao je Detlef Košni, stručnjak za asteroide u Evropskoj svemirskoj agenciji, dodavši da će nebeski objekat moći da vide astronomi amateri s valjanom opremom.
 
"Precizno znamo orbitalni put 2001 F032 oko Sunca otkad je otkriven pre 20 godina i od tada ga pratimo", rekao je Pol Čodas, direktor Centra za proučavanje objekata bliskih Zemlji.
 
Ovaj asteroid, koji orbitira oko Sunca svakih 810 dana, proleteće pored Zemlje brzinom od oko 124.000 kilometara na sat.
 
Nakon današnje bezopasne posete 2001 F032 će nastaviti sa svojim samotnim putovanjem, ne približavajući se Zemlji ponovo do 2052. godine, rekla je NASA.
 
Naučnici planiraju let kako bi bolje istražili asteroid. Bolji pogled na 2001 F032 pomogao bi astronomima koji rade na projektima koji se bave skretanjem asteroida.
 
Asteroid veličine 2001 F032 mogao bi uništiti celu državu tamo gde bi pao, rekao je Košni.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

VIDEO: Epl se izvinio zbog kontroverzne reklame

Američka tehnološka korporacija Epl izvinila se zbog reklamnog video snimka za novi tablet "ajped pro" (iPad Pro) sa čipom M4, nakon što se suočila sa oštrim kritikama na društvenim mrežama.