Google Maps će usmeravati vozače na ekološke rute

Google Maps počeće da usmerava vozače duž ruta za koje se procenjuje da stvaraju najniže emisije ugljenika na osnovu saobraćaja, padina i drugih činioca, objavila je kompanija.
Google Maps će usmeravati vozače na ekološke rute
Foto: Pixabay
Google, deo Alphabet Inc, saopštio je da će se ova funkcija pokrenuti tokom ove godine u Sjedinjenim Američkim Državama a potom i u drugim zemljama kao deo obaveze da svojim uslugama pomogne u borbi protiv klimatskih promena.
 
"Za otprilike polovinu ruta smo u mogućnosti da pronađeno ekološki prihvatljiviju opciju s minimalnim ili nikakvim vremenskim troškovima", rekao je Rasel Diker, direktor proizvoda u kompaniji Google.
 
Google je rekao da radi relativne procene emisija ispitivanjem različitih tipova vozila i tipova puteva, oslanjajući se na uvide američkog Nacionalne laboratorije za obnovljivu energiju (NLOE). Podaci o putevima dolaze iz automobila s Street View-om, kao i iz vazduha i satelitskih snimaka.
 
Voditelj NLOE-ove grupe za mobilnost, Džef Gonder, rekao je da je laboratorija, koja je razvila alat poznat kao FastE za procenu potrošnje energije vozila, postigao dogovor ovog meseca kako bi od Google-a dobio sredstva i proučio tačnost svojih procena.
 
Od juna Google Maps počinje da upozorava vozače da putuju kroz zone s niskim emisijama u Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Španiji i Velikoj Britaniji, u kojima su neka vozila zabranjena.
 
U narednim mesecima korisnici aplikacije Maps moći će da upoređuju prevoz automobilom, biciklom, javnim prevozom i druge mogućnosti putovanja na jednom mestu, umesto da samo biraju između različitih puteva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija