VIDEO: Švajcarcima koktele meša robot, pogledajte kako to radi

Barni je malo drugačiji od uobičajenih švajcarskih barmena. U potpunosti je automatizovan, meša desetine koktela i čak zbija loše šale.
Kompanija "F & P Robotics" kaže da je primetila porast interesa za Barom Barnijem i nada se da će biti hit u hotelima, barovima i tržnim centrima koji žele da smanje kontakte među ljudima tokom i nakon pandemije kovida19.
 
Barni ume da napravi 16 različitih alkoholnih pića i osam sokova za kupce koji naručuju mobilnim telefonom, a nudi i pivo i šampanjac. Robot, koji je ujedno barmen i bar, može da dezinfikuje svoju robotsku ruku, a kupcima kaže da je njihovo piće spremno koristeći veliki ekran iznad šanka.
 
Razvijena je i verzija barmena koji kuva različite kafe. Obe verzije poseduju mogućnost konverzacije pa tako, na primer, Barni ume da se šali da mu je ponuđena uloga u poslednjem filmu o Terminatoru.
 
"Veliko je interesovanje za Barnijem. On može da bude zabavna atrakcija, može privući ljude u bar jer se stalno kreće i drugačiji je. Iako očekivani kupci, restorani i hoteli, prvobitno nisu bili raspoloženi da troše zbog krize, situacija se polako menja", rekao je Rojtersu direktor prodaje Geri Kolombo. 
 
Svaki model košta oko 120.000 švajcarskih franaka.
 
"Dobijamo dvostruku količinu upita u odnosu na prošlu godinu. To bi definitivno mogla biti prednost za klijente koji žele barmena koji može da radi 24 sata dnevno, da posluži tačno ona pića koja ljudi žele i istovremeno smanji ljudski kontakt", kazao je.
 
Kompanija iz Ciriha, koja pravi robote i razvija njihov softver, dosad ih je prodala Kini i Omanu koji ih koriste u tržnim centrima.
 
Druge kompanije u Evropi i Americi takođe rade na robotskim barmenima.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).