Najbrža svemirska letelica u istoriji skoro da je dotakla Sunce

Najbrža svemirska letelica u istoriji u petak je gotovo dotakla Sunce.
NASA-ina sonda Parker, lansirana 2018. godine, postavila je odjednom dva rekorda - najviše se približila našoj zvezdi i pritom postigla najveću brzinu za svemirsku letelicu.
 
Sonda Parker je 29. aprila skoro okrznula Sunce, odnosno prošla na tek nešto više od 10 miliona kilometara od njegove površine. Kada je bila najbliže, jurila je brzinom od oko 150 kilometara u sekundi u odnosu na Sunce, odnosno putovala brže od bilo koje svemirske letelice do sada.
 
Da bismo shvatili o kakvoj se brzini radi, treba napomenuti da je to oko 0,05 odsto brzine svetlosti i da bi nekome ko juri tom brzinom trebalo oko 4,5 minuta da napravi krug oko Zemlje ili 40 minuta da od Zemlje dođe do Meseca.
 
Međutim, solarna sonda Parker još nije gotova sa svojom misijom. Njen prolazak pored Sunca 29. aprila bio je tek osmi od planiranih 24 pre kraja misije 2025. godine. Pre svakog prolaza sonda prvo dolazi do Venere kako bi putem njene gravitacije oblikovala svoju orbitu i došla što bliže Suncu.
 
U najbližem prolasku, sonda bi trebalo da prođe na nešto manje od sedam miliona kilometara od Sunca, što je šest puta bliže od sondi Helios, koje su držale rekord sve dok ga sonda Parker nije srušila 2018. godine, piše "New Scientist".
 
Zbog te blizine moći će da se kreće velikom brzinom, a najveća bi trebalo da bude oko 200 kilometara u sekundi.
 
Sonda je dizajnirana za merenje magnetnih polja i praćenje protoka energije unutar Sunca. Njeni podaci trebalo bi da pomognu stručnjacima da shvate kako naša zvezda izbacuje energetske čestice koje čine solarni vetar, kao i misteriju zašto je površinski sloj Sunca topliji od unutrašnjih slojeva.
  • Mitar

    05.05.2021 14:27
    Obest
    Postavlja se pitanje, dokle ce bogati mocnici davati sebi za pravo, da pod plastom nauke rizikuju nemile dogadjaje u svemiru. Previse su se zaigrali u poslednje vreme. Racionalnije bi bilo toliki novac upotrebiti za ocuvanje nase planete.
  • Ds

    03.05.2021 07:36
    Hm
    Da li je moguće ući u temperaturu od nekoliko hiljada
    stepeni a ne istopiti se????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).