EMA: Produžiti vreme čuvanja Fajzerovih vakcina

Evropska agencija za lekove (EMA) preporučila je produženje vremena skladištenja Fajzer vakcine na normalnoj temperaturi frižidera sa pet na 31 dan, olakšavajući time logističke izazove.
EMA: Produžiti vreme čuvanja Fajzerovih vakcina
Foto: 021.rs
Ta je preporuka važeća samo za neotvorene ampule, pojašnjava EMA.
 
Evropski regulator je svoju preporuku doneo na osnovu dodatnih studija o stabilnosti vakcina koje su na procenu predale dve partnerske firme.
 
Američke vlasti su u februaru odobrile čuvanje i transport vakcina na standarnim temperaturama frižidera od dva do osam stepeni Celzijusa na najviše dve sedmice, umesto uobičajenih minus 80 do minus 60 stepeni.
 
Evropska unija se založila za značajno povećanje proizvodnje vakcina na evropskom prostoru i potpisala novi ugovor o nabavci 1,8 milijardi doza Fajzera nakon što je u Uniju stiglo znatno manje vakcina Astrazeneke protiv korona virusa od očekivanog.
  • gradjaninX

    19.05.2021 11:32
    Smesno. Bolje da svog astralnog zeku kritikuju i poboljsavaju nego sto kritikuju najtrazeniju vakcinu. Sta ih uopste briga, nije kao da imaju fajzera za efikasnu imunizaciju Evrope. Ova situacija ne ceka na birokartiju, a EU je jedna pregolema birokratija u birokratiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija