Gasi se Internet Explorer

Američki softverski gigant Microsoft najavio je da će sledeće godine ugasiti pretraživač Internet Explorer i baciti sve karte na Edge kako bi pokušao da ugrozi vodeću poziciju Google-ovog Chrome-a.
Gasi se Internet Explorer
Foto: Pixabay
Internet Explorer pokrenut je 1995. godine i dominirao je tržištem pretraživača više od 10 godina, upakovan u operativni sistem Windows, koji su kupci često dobijali instaliran na novim računarima.
 
Pre dve decenije Microsoft se zbog tog paketa našao na optuženičkoj klupi i američki sudija je presudio da je kompanija prekršila propise o tržišnoj konkurenciji.
 
Microsoft se žalio na presudu, ali viši sud ju je potvrdio, a kompanija je i dalje nastavila da instalira Internet Explorer u Windowse, navodi Rojters.
 
Krajem 2000-ih poziciju Internet Explorera ugrozio je Google-ov Chrome, a Microsoft-ov pretraživač je postao tema bezbroj mimova koji su ismevali njegovu sporost u poređenju s konkurencijom.
 
Da bi parirao konkurenciji, Microsoft je 2015. uveo pretraživač Edge, koji koristi istu tehnologiju kao i Google-ov Chrome.
 
U aprilu ove godine Chrome je držao 65 odsto udela u globalnom tržištu pretraživača, a sledi Appleov Safari s 18-odstotnim udelom, objavila je kompanija za veb analitiku Statcounter.
 
Microsoftov Edge imao je udeo od tri odsto, a Internet Explorer sveo se na sićušni udeo tržišta kojim je nekad dominirao.
 
Microsoft je sada odlučio da sve baci na jednu kartu, ugasi Explorer i zameniti ga Edgeom.
 
"Desktop aplikacija Internet Explorer 11 odlazi u penziju i podrška će joj biti ukinuta 15. juna 2022. za određene verzije Windows 10", navela je kompanija na blogu.
  • PErica

    24.05.2021 23:03
    IE11
    Kako ce sad neka Slavica da koristi internet u nekoj drzavnoj firmi? :D
  • Ja

    23.05.2021 22:07
    niko to i ne koristi nego je toliko uglavljen u ostale komponente windows OS-a da ce gomila stvari prestati da radi ako zapravo uklone sve komponente IE-a.
    Pre ce biti da ce skloniti ikonicu/precicu i ubaciti Edge kao default Browser jos tokom instalacije OS-a.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija