Astronomi: Ne šaljite ljude na Mesec posle 2025.

Astronomi upozoravaju Nasu i druge svemirske agencije da povratak ljudi na Mesec mora da usledi pre 2025. godine jer nakon toga sledi jaka solarna oluja, koja može da ugrozi živote astronauta.
 Astronomi: Ne šaljite ljude na Mesec posle 2025.
Foto: Pixabay
Sunce prolazi kroz cikluse koji obično traju 11 godina i tokom kojih se beleži znatno povećanje solarnih aktivnosti, nakon čega sledi period relativnog mira.
 
Ranije se smatralo da se najveće solarne oluje javljaju nasumično i da nisu povezane s tim ciklusima, prenosi portal "Nju sajentist".
 
Razlog za pogrešnu procenu bio je nedostatak podataka. Za 150 godina dnevnih geomagnetnih merenja uticaja solarnih oluja na Zemljino magnetno polje zabeleženo je tek šest velikih solarnih oluja.
 
Ali, tehnike statističke analize poznate kao "Monte Karlo metod" sada su bacile novo svetlo na ceo problem.
 
Analize sugerišu da se ekstremni vremenski događaji u svemiru dešavaju rano u parnim solarnim ciklusima, te kasno u neparnim ciklusima.
 
Sunce se trenutno nalazi u 25 ciklusu, od početka računanja.
 
Uzevši sve u obzir, astronomi smatraju da će uslovi u svemiru biti bolji u prvoj polovini ove decenije.
 
Velika solarna oluja dogodila se između misija 16 i 17 programa "Apolo" 1972. godine. Ta svemirska oluja mogla je ubiti bilo kog astronauta koji bi se tad našao u svemirskoj šetnji, a astronautima unutar letelice drastično bi povećala rizik oboljevanja od raka.
 
Rezultati ovih studija mogli bi se odraziti na Nasin program "Artemis", kojim se planira povratak čoveka na Mesec do 2024. godine.

Teme

MESEC
  • Mirkas

    23.05.2021 21:41
    Ovi iz NASA sisali vesla pa ne znaju sta treba da rade?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija