VIDEO: Kina lansirala svemirsku letelicu s ljudskom posadom

Kina je uspešno lansirala letelicu s ljudskom posadom "Šendžou 12" prema svojoj svemirskoj stanici u izgradnji.
Letelica je nosila trojicu astronauta do dela svemirske stanice koja je još uvek u izgradnji, a biće to i najduži boravak bilo kog kineskog državljanina u niskoj Zemljinoj orbiti.
 
Raketa Dugi marš 2F, koja je prevozila "Šendžou 12" ili Božanski brod, krenula je prema modulu svemirske stanice Tijenhe iz lansirnog centra u severozapadnoj provinciji Gansu.
 
"Šendžou 12" je treća od 11 misija - od kojih će četiri biti s ljudskom posadom - potrebne za završetak prve kineske svemirske stanice, čija je izgradnja počela u aprilu lansiranjem Tijenhea, prvog i najvećeg od tri modula.
 
Astronauti Nie Haišeng (56), Liu Boming (54) i Tang Hongbo (45) trebalo bi da rade i borave tri meseca u Tijanheu, koji izgleda poput cilindra malo većeg od gradskog autobusa.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija