Kina šalje prvu misiju na Mars 2033. godine, potom redovni letovi

Kina namerava da pošalje svoju prvu misiju sa posadom na Mars 2033. godine, nakon čega će uslediti redovni letovi.
Kina šalje prvu misiju na Mars 2033. godine, potom redovni letovi
Foto: Pixabay
Ambiciozni plan da izgradi trajno naseljenu bazu na Crvenoj planeti i crpi njene resurse, a koji će pojačati trku sa SAD u naseljavanju ljudi na Mars, prvi put je detaljno obelodanjen nakon što je Kina sredinom maja spustila rover na Mars, u svojoj inauguracionoj misiji na planetu, preneo je Rojters.
 
Lansiranja sa posadom na Mars planirana su za 2033, 2035, 2037, 2041. i nadalje, izjavio je šef glavnog kineskog proizvođača raketa, Vang Sjaođun.
 
Pre nego što misije sa posadom krenu, Kina će poslati robote na Mars da prouče moguće lokacije za bazu i izgradnju sistema za izvlačenje resursa, javio je Čajna spejs njuz, pozivajući se na Vanga, koji je i šef Kineske akademije tehnologije lansirnih vozila.
 
Za ljudsko naseljavanje na Mars, posade bi morale da budu u mogućnosti da koriste resurse planete, poput vađenja vode ispod njene površine, generisanja kiseonika i proizvodnje električne energije.
 
Kina, takođe, mora da razvije tehnologiju za vraćanje astronauta na Zemlju.

Teme

Mars
  • Pera

    25.06.2021 10:30
    "Redovni" letovi svake dve godine, kada se Zemlja i Mars nađu u pogodnom položaju. A između toga, Kinezi neka se međusobno pojedu ako im krompir ne urodi.
  • HC Andersens

    25.06.2021 00:30
    Kako je ovo divno...
  • Emilio

    24.06.2021 22:18
    Lako je Kinezima, njih ima puno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija