Bezos danas leti u svemir na 100 kilometara visine

Džef Bezos, najbogatiji čovek na svetu, spreman je da danas poleti u svemir u svom raketnom brodu "Nju šepard" u istorijskom podorbitalnom letu.
Bezos danas leti u svemir na 100 kilometara visine
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ovaj događaj je nova prekretnica u privatnim putovanjima u kosmos.
 
Američki milijarder će u 15 časova po srednjoevropskom vremenu poleteti iz pustinje u Zapadnom Teksasu do ivice svemira, a let će trajati 11 minuta.
 
Pre devet dana je njegov veliki konkurent Ričard Brenson obavio uspešno prvi turistički let do svemira preko svoje kompanije Virdžin galaktik, ali će Bezos dostići veću visinu - 100 kilometara u poređenju sa Brensonovih 86 kilometara.
 
Zajedno sa Bezosom u raketnom brodu će biti njegov brat Mark, potom avijatičarka Voli Fank (82) i tinejdžer koji je nedavno završio srednju školu Oliver Dimen (18), kao najstarija i najmlađa osoba koje će stići do svemira.
 
"Uzbuđen sam, ali ne i nervozan. Videćemo kako ću se osećati kada budem vezan u sedištu", rekao je Bezos.
 
Kako kaže, posada i raketa su spremni i svi imaju dobar osećaj o predstojećem letu.
 
Voli Frank je bila deo grupe Merkur 13 i prošla je obuku za Nasine astronaute početkom šezdesetih godina prošlog veka, ali nije dobila priliku da leti u svemir zbog svog pola. 
 
Dimen je prva mušterija koja plaća za let Bezosovoj kompaniji Blu oridžin. On planira da od septembra studira fiziku i menadžment inovacija na Univerzitetu u Utrehtu. Njegov otac je šef kompanije za investiconi menadžment Somerset kapital partners.
 
Bezos je osnovao Blu oridžin 2000. godine a Blumberg procenjuje njegovo bogatstvo na 206 milijardi dolara.
  • Aleksandar

    20.07.2021 17:27
    Letikosa
    Leti on...ali da ne kazem na cemu i ka cemu...!!!
    Zaludjuju narod,do beskraja...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija