Boing odložio test svemirske kapsule Starliner zbog greške u sistemu

Boing je bio primoran da odloži probno lansiranje nove kapsule "CST-100 Starliner" na Međunarodnu svemirsku stanicu zbog greške u sistemu.
Boing odložio test svemirske kapsule Starliner zbog greške u sistemu
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ovo dovodi u pitanje termin slanja sledeće misije sa posadom koju je američka kompanija najavila.
 
Odluka o odlaganju lansiranja doneta je zbog tehničkog problema koji je ustanovljen nakon oluje u ponedeljak, a timovima zaduženim za misiju, koji su pokušavali da ustanove da li se problemi mogu rešiti na vreme, potrebno je dodatno vreme pa je mogućnost da se lansiranje obavi danas odbačena, navela je kompanija u saopštenju, prenosi Rojters.
 
Prema Boingu, inženjeri su isključili brojne potencijalne uzroke, uključujući softver, ali i dalje rade na razumevanju uzroka za neočekivane položaje ventila u pogonskom sistemu nakon oluje u regionu Svemirskog centra.
 
Odlaganje probnog leta dovodi u pitanje termin za sledeću Boingovu misiju sa posadom, za koju je kompanija najavila da se planira najranije u decembru.
 
Kapsula "Starliner" trebalo je da poleti u orbitu na raketi "Atlas-5" sa svemirske stanice Kejp Kanaveral na Floridi, a poletanje je bilo zakazano za 13:20 časova u utorak po lokalnom vremenu.
 
Kontrolori su planirali lansiranje još za petak prošle nedelje, ali je greška u vezi sa novoinstaliranim ruskim modulom na Međunarodnoj svemirskoj stanici dovela do četvorodnevnog odlaganja.
 
Cilj Starlinera je let do Međunarodne svemirske stanice bez posade, da se spoji i ostane tako spojen deset dana, a potom da se vrati na Zemlju.
 
Američka svemirska agencija NASA dala je tehničku i finansijsku podršku "Boingu" i kompaniji "Space X" kako bi im pomogla u razvoju novih kapsula.

Teme

Boing

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).