Naučnici zabrinuti zbog razvoja "mrtvih zona" u Tihom okeanu

Razvoj velike hipoksične, ili "mrtve" zone u Tihom okeanu dovodi u pitanje budućnost okeanskih ekosistema, navode naučnici.
Naučnici zabrinuti zbog razvoja "mrtvih zona" u Tihom okeanu
Foto: Pixabay
Hipoksična zona je područje okeana u kome se drastično smanjuje nivo kiseonika, zbog čega više nije pogodno za život.
 
Morske životinje obično napuštaju to područje. Trenutno se ova hipoksična zona nalazi blizu države Oregon i prostire se na 20 hiljada kvadratnih kilometara. Stručnjaci smatraju da će ona nastaviti s rastom, jer taj fenomen obično biva izraženiji krajem leta, piše Index.hr.
 
"Radi se o predvodniku klimatskih promena u moru. To je zato što voda sada ima manje otopljenog kiseonika nego pre", rekao je biolog Frensis Čen sa Univerziteta Oregon.
 
"Mogli smo usred zone s niskim udelom kiseonika da vidimo morske zvezde, morske krastavce i rakove, koji su se zapravo gušili i koji su bili razbacani po morskom dnu", kazao je Čen, a prenosi Futurism.
 
Toplija voda otapa manje kiseonika, što predstavlja problem za okean, jer temperature nastavljaju s rastom.
 
Čen je dodao da stručnjaci nisu sasvim sigurni kako će različite mrtve zone u Tihom okeanu dugoročno uticati na njegovo ukupno ekološko zdravlje. Pretpostavljaju da će se zbog klimatskih promena i globalnog zagrevanja mrtve zone pojavljivati sve češće.

Teme

okean

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).