Rusija postavlja podvodni optički kabl kroz Arktik

Rusija je počela polaganje prvog podvodnog optičkog komunikacionog kabla kroz Arktik, u sklopu projekta snabdevanja krajnjeg severa brzim internetom, posle prekida slične privatne inicijative.
Rusija postavlja podvodni optički kabl kroz Arktik
Foto: Pixabay (ilustracija)
Moskva nastoji da poboljša neujednačenu komunikaciju i infrastrukturu na krajnjem severu, gde je povećala vojno prisustvo i razvija Severni morski put.
 
Projekat Polar Ekspres, koji sprovodi državna kompanija Morsviazsputnik, obezbediće stabilan internet lučkim gradovima, poluostrvu Kamčatka i ostrvu Sahalin.
 
Direktor kompanije za polaganje kablova Aleksej Strelčenko izjavio je da projekat košta 889 miliona dolara i da ga u celosti finansira država.
 
Kabl je proizveden u arktičkom lučkom gradu Murmansku, a za izradu su upotrebljena kineska optička vlakna i ruske komponente, dodao je Strelčenko.
 
U četvrtak je iz Murmanska isplovio brod kako bi počelo polaganje kabla blizu Teriberke.
 
Izvršni direktor Morsviazsputnika Andrej Kuropjatnikov naveo je da će biti potrebni dodatni spojni kablovi za povezivanje sa globalnom komunikacionom kablovskom mrežom, za šta su potrebna strana ulaganja.
 
"To će podrazumevati partnerstvo u smislu zajedničkog ulaganja, da bi se projekt proširio na Evropu i Aziju. To je odvojeni komercijalni projekat", izjavio je Kuropjatnikov. Naveo je da su u toku razgovori s kompanijama iz Azije, Evrope i Sjedinjenih Američkih Država.
 
Odvojeni privatni projekat, koji je ruski telekomunikacioni operater Megafon vodio s finskim infrastrukturnim operatorom Cinijom, obustavljen je u maju, a na čekanju je projekat Arktik konekt vredan milijardu dolara, koji će povezati Helsinki i Tokio preko severa Rusije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).