Potencijalni lek za kovid: Otrov brazilske zmije smanjuje ćelije virusa

Brazilski naučnici otkrili su da je molekul iz otrova zmije žararakusu smanjio reprodukciju koronavirusa u ćelijama majmuna, što je potencijalni prvi korak prema leku u borbi protiv korona virusa.
Potencijalni lek za kovid: Otrov brazilske zmije smanjuje ćelije virusa
Foto: Pixabay
Studija objavljena u naučnom časopisu Molecules pokazala je da je molekul koji proizvodi jedna od najotrovnijih južnoameričkih zmija za 75 posto smanjio sposobnost virusa da se umnoži u ćelijama majmuna.
 
"Uspeli smo da pokažemo da ova komponenta zmijskog otrova može inhibirati vrlo važan protein iz virusa", poručio je profesor sa Univerziteta Sao Paulo i autor studije Rafael Gido.
 
Molekul je peptid ili lanac aminokiselina koji se može povezati sa enzimom koronavirusa PLPro koji je vitalan za njegovu reprodukciju, a pritom se ne nanosi šteta drugim ćelijama.
 
Već poznat po svojim antibakterijskim svojstvima, peptid se može sintetizovati u laboratoriji, rekao je Gido u intervjuu, ali je dodao i da nije potrebno hvatanje zmija ili njihov uzgoj.
 
"Oprezni smo zbog ljudi koji bi mogli ići u lov na žararakuzu po Brazilu, misleći da će spasiti svet, to nije to", poručio je herpetolog koji vodi biološku zbirku u Institutu Butantan u Sao Paulu Đuzepe Puorto.
 
On dodaje i da otrov neće sam po sebi izlečiti korona virus.
 
"Naučnici će u narednom koraku proceniti delotvornost različitih doza molekula i otkriti da li je uopšte u stanju da spreči virus da uđe u ćelije", saopštio je Državni univerzitet Sao Pulo (Unesp) koji je bio uključen u istraživanje.
 
Nadaju se da će testirati tu materiju u ljudskim ćelijama, ali nisu naveli vremenski okvir.
 
Žarakuzu je jedna od najvećih zmija u Brazilu, duga do dva metra.
 
Ova otrovnica živi na obalama Atlantika prekrivenim šumama, a može se pronaći i u Boliviji, Paragvaju i Argentini.
  • dzalex

    08.09.2021 10:35
    Ćelije virusa?
    Virus ima ćelije?
  • Bora

    08.09.2021 09:09
    Otrov
    Odličan je i za smanjenje života :)
  • Sale-NS

    04.09.2021 21:06
    Info

    A otrov ne utice na ostale proteine i krvne celije :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija