Kina razvija minijaturni helikopter za misije na Marsu

Kina je prikazala prototip minijaturnog helikoptera za nadzor u misijama na Marsu, nakon što je njihov rover obavio istorijsko sletanje na Crvenu planetu pre nekoliko meseci.
Kina razvija minijaturni helikopter za misije na Marsu
Foto: Pixabay
Prototip je po izgledu sličan robotskom helikopteru Indženuiti, kojeg je NASA razvila ove godine za svoj rover Perseverans.
 
Iz agencije su saopštili da bi helikopter mogao biti alat za daljnje kinesko istraživanje Marsa, ali nisu naveli više detalja.
 
Kina je postala druga država, nakon Sjedinjenih Američkih Država, čiji je rover sleteo na Mars.
 
NASA je u aprilu potvrdila da je njihov minijaturni helikopter, težak 1,8 kilograma, uspešno obavio svoj prvi let od 40 sekundi te da se uzdigao na visinu od oko tri metra, ostao na mestu oko 30 sekundi, a zatim se vratio na površinu Marsa.
 
Indženuiti je od tada uzleteo više od 10 puta i prešao udaljenost od preko dva kilometra s vremenom leta od ukupno 20 minuta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija