Podatak da je u Izraelu većina vakcinisanih u bolnici uzeti sa rezervom

Podatak da većinu hospitalizovanih u Izraelu trenutno čine vakcinisani - treba uzeti sa oprezom.
Podatak da je u Izraelu većina vakcinisanih u bolnici uzeti sa rezervom
Foto: 021.rs
Sveobuhvatan rezultat ponekad ume da nas navede na pogrešan zaključak, dok se pravi odgovor krije u posmatranju razlomljenih grupa podataka, navodi se u tekstu Istinomera. 
 
Čak ni najoptimističnijima nije svejedno kad pročitaju naslove u kojima se pominje da 80 ili 90 odsto hospitalizovanih u Izraelu čine oni koji su primili obe doze vakcine, piše Istinomer.
 
Na tu kartu, čini se, između ostalih, igra i Saša Radulović, predsednik pokreta "Dosta je bilo".
 
Na svom Fejsbuk profilu, Radulović je nedavno podelio citat lekara iz bolnice u Jerusalimu, Kobija Haviva, u kojem se on pozvao na procente koji se nikako ne mogu posmatrati van celokupnog konteksta.
 
Za početak, reči doktora Haviva, na čije se reči Radulović poziva u spornoj objavi, izvađene su iz konteksta.
 
U intervjuu za "Channel 13", Haviv jeste rekao da je među hospitalizovanima 90 odsto vakcinisanih, ali taj se podatak odnosio isključivo na bolnicu "Herzoq", koja je specijalizovana za negu starijih osoba, koje čine najveći broj vakcinisanih u Izraelu, prenosi Istinomer.
 
Važno je istaći da je reč o starijoj populaciji jer je u Izraelu vakcinisano više od 90 odsto osoba starijih od 70 godina. 
 
Doktor Haviv od početka pandemije podržava kampanju vakcinacije u Izraelu, o čemu svedoče brojni drugi intervjui u kojima on ističe značaj vakcina, i savetuje ljude da prime i treću dozu, piše portal za proveru činjenica "Bolivia Verifica".
 
To nam govori da je ogromna većina starijih osoba (više od 90 odsto) potpuno vakcinisana. A kada se velika većina grupe vakciniše, moglo bi se očekivati da će se većina, ako ne i sve infekcije u toj grupi, pojaviti upravo kod vakcinisanih ljudi, objašnjava portal za proveru istinitosti “Health Feedback”.
 
Međutim, kako napominju, to ne znači da vakcina ne deluje.
 
Istina je da Izrael, koji je pokrenuo jednu od najbržih kampanja vakcinacije protiv kovida 19, sada beleži porast slučajeva i hospitalizacija zbog varijante Delta. Pošto nijedna vakcina nije 100 odsto efikasna, infekcije se i dalje javljaju kod vakcinisanih ljudi. Međutim, vakcina i dalje ostaje visoko efikasna (više od 90 odsto) u sprečavanju ozbiljnih bolesti.
 
Analizu u celosti pročitajte na portalu Istinomer
  • jova limanac

    11.09.2021 07:24
    Radulović je posle delio slične statistike i iz Engleske, a te statistike u suštini pokazuju da oni koji se vakcinišu u suštini mnogo češće posećuju lekare od onih koji nisu vakcinisani, samim tim se i mnogo češće testiraju na Covid nego nevakcinisani, pa je i logično da se češće nađu u statistikama. A on opet trvdi da te statistike pokazuju da vakcine ne deluju. Kao kada su uveli čvršće šlemove pa je porastao broj povreda glave među vojnicima, pa su krenule priče da su šlemovi opasni, dok neko nije skontao da bi svi ti povređeni bili mrtvi bez šlema, i da je šlem savršeno odradio ono za šta je napravljen. Sve zavisi od toga kako posmatraš statistiku.
  • Podbarac

    11.09.2021 04:31
    Istina je negde između
    Dakle, većina vakcinisanih je u Izraelu primila mRNK vakcinu, koja je bila "optimizovana" za protein-šiljak originalne verzije SARS-CoV-2.

    Nije tajna da efikanost ovakvih vakcina nije istovetan i kada su u pitanju novije mutacije - tačnije neke mutacije lako "zaobilaze" ovako kreiran imunitet...

    Ali isto tako je tačno da su ozbiljnije kliničke slike ređe u tim slučajevima, tj. kada se neko inficira i pored primljene mRNK vakcine.

    "Srećan ishod" je što prirodan imunitet nakon preležanog COVID-19, je ipak snažniji nego što se mislilo, tako da sve ipak dobije neki smisao.

    Šta reći, do pamet u glavu: Higijena, Distanca, Vakcina - i srećno sa mutacijama!

    Tolko.
  • 3ka

    10.09.2021 21:59
    Možda
    A možda Istinomer treba uzeti sa rezervom!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).