Izumitelji vakcina protiv kovida mogli bi da dobiju Nobelovu nagradu

Naučnici koji stoje iza vakcina protiv kovida19 mogli bi se naći u trci za osvajanje Nobelove nagrade za medicinu ove godine, iako je pandemija daleko od kraja.
Izumitelji vakcina protiv kovida mogli bi da dobiju Nobelovu nagradu
Foto: 021.rs
Pojedini naučnici kažu da je to samo pitanje vremena. Ako trud koji je uložen u razvoj vakcina ne bude prepoznat prilikom objave ovogodišnje nagrade u ponedeljak, oni će dobiti nagradu u godinama koje dolaze, preneo je Rojters.
 
Više od 4,7 miliona ljudi preminulo je od kovida19, otkada su prvi slučajevi korona virusa registrovani 2019. godine, a mnoge zemlje i dalje žive pod strogim ograničenjima uvedenim radi sprečavanja širenja virusa.
 
Vakcine protiv kovida19 pomogle su nekim bogatim državama da se skoro vrate u normalu, dok druge tek treba da prime velike doze vakcine.
 
Među onima koje drugi naučnici vide kao potencijalne dobitnike Nobelove nagrade za medicinu su Katalin Kariko, rođena u Mađarskoj i Amerikanac Dru Vajsman, za svoj rad na vakcinama zasnovanim na mesindžer ribonukleinskoj kiselini (mRNA).
 
Vakcine mRNA koje su razvili Moderna i Fajzer i njegov nemački partner BioNTek, uneli su revoluciju u borbi protiv virusa, brzo se proizvode i veoma su efikasne.
 
"Ova tehnika će pre ili kasnije dobiti nagradu, u to sam siguran", rekao je Ali Mirazami, profesor na Odeljenju za laboratorijsku medicinu na Karolinska institutu u Švedskoj.
 
Tehnika mRNA je otkrivena 1961. godine, ali su naučnicima bile potrebne decenije da je oslobode od problema poput nestabilnosti i izazivanja inflamatornih stanja. Naučnici se sada nadaju da se u budućnosti može koristiti za lečenje i raka i HIV-a.
 
Kariko (66) je postavila temelje za mRNA vakcine, a Vajsman (62) je njen dugogodišnji saradnik.
 
"Oni stoje iza otkrića mRNA", rekao je Mirazami.
 
On je dodao da su možda premladi jer Nobelov komitet obično čeka dok primaoci ne navrše 80 godina.
 
Nobelovu nagradu je osnovao pronalazač dinamita Alfred Nobel i dodeljuje se za dostignuća u medicini, hemiji, književnosti, miru i fizici. Ovogodišnji pobednici biće proglašeni od 4. do 11. oktobra, počevši od medicine.
  • Bgd, dr

    04.10.2021 16:52
    Potpuno se slazem
    Od prvog dana tvrdim da je ovo nas za Nobela! Nikakve sumnje! Svaka cast!
  • Ups!

    04.10.2021 09:05
    Nobelova narada
    je odavno kompromitovana ...
  • @Čitalac

    03.10.2021 10:18
    Kao sto si mogao naci na Fejsu grupu gde ti evridz Slavica prica antivakserske gluposti, tako vrlo lako mozes naci odgovore na sva pitanja potkrepljene naucnim dokazima na vise mesta iz vise izvora.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija