NASA će testirati tehnologiju za skretanje asteroida opasnih po Zemlju

NASA planira da testira svoju tehnologiju u skretanju asteroida, što će predstavljati probu za spasavanje Zemlje od mogućeg uništenja u sudaru sa drugim nebeskim telima.
NASA će testirati tehnologiju za skretanje asteroida opasnih po Zemlju
Foto: Pixabay
Program nazvan DART (Double Asteroid Redirection Test), počeće 23. novembra lansiranjem rakete "SpaceX Falcon 9" iz svemirske baze Vandenberg u Kaliforniji, prenosi CNN.
 
Nakon lansiranja u novembru, NASA će testirati svoju tehnologiju skretanja asteroida u septembru 2022. godine, kako bi utvrdila kako utiče na kretanje asteroida blizu Zemlje u svemiru.
 
Cilj letelice biće skretanje asteroida Dimorfoza srednje veličine, koji orbitira oko mnogo većeg asteroida Didimosa, a ovo će biti prva potpuna demonstracija ovakve vrste tehnologije za odbranu planete.
 
Dimorfos je izabran za ovu misiju jer njegova veličina odgovara onoj koju imaju asteroidi koji bi mogli da predstavljaju pretnju po Zemlju.
 
Sudar bi trebalo da ima tek manji efekt na asteroid, ali dovoljan da promeni njegovu putanju koja vodi prema Zemlji.
 
Tri godine kasnije će misija Hera, koju je planira Evropska svemirska agencija ESA, izvršiti potrebne analize i merenja kako bi se ustanovilo da li je test uspešno sproveden.
  • ajaoj

    06.10.2021 12:07
    kometa kome smeta
    Promašiće raketica Asteroid, garant, i mlatnuti direktno u Srbiju, ali odbiće se i frknuti prema Kosovu, međutim prokliznuće odatle nazad i početi da skakuće pokraj autoputa Miloš Veliki prema Umčarima ili Žabarima, teško nama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija