Duži boravak u kosmosu oštećuje mozak

Duži boravak u kosmosu može da ošteti mozak astronauta, pokazuju rezultati novog naučnog istraživanja.
Duži boravak u kosmosu oštećuje mozak
Foto: Pixabay
Testovi krvi kosmičkih putnika ukazuju na blago, ali trajno oštećenje mozga i njegovo brže starenje po povratku na Zemlju, navode naučnici sa mičigenskog Univerziteta "Ludvig-Maksimilijan".
 
Studiju o ovoj temi upravo su objavili u stručnim časopisima.
 
Istraživači veruju da je jedan od mogućih uzroka oštećenja mozga tokom putovanja u svemir upravo bestežinsko stanje, koje ometa protok krvi iz područja glave, za koje se veruje da  vremenom rezultira povećanjem krvnog pritiska u cerebrospinalnoj tečnosti (likvoru).
 
I prethodne studije pokazuju da duža putovanja u svemir ne samo da utiču na smanjenje mišićne mase i kostiju, već i na promene na mozgu astronauta, ali se nije znalo da li je taj proces štetan.
 
Američki naučnici su, u saradnji sa švedskim i ruskim kolegama, proučili krv petorice ruskih kosmonauta koji su na Međunarodnoj svemirskoj stanici proveli pet i po meseci.
 
Istraživanje je pokazalo da se broj nekih proteina karakterističnih za starenje i oštećenja na mozgu znatno povećao odmah po povratku iz svemira, što se posebno odnosilo na prvu sedmicu nakon povratka.
 
Da bi se rizici za svemirske putnike sveli na minimum za vreme dugotrajnih misija, poput putovanja na Mars, neophodno je sprovesti sveobuhvatnije studije čiji su cilj preventivne mere koje će omogućiti da ne dođe do povećanja pritiska u glavi.
 
Fenomen zbog koga duži boravci u svemiru dovode do promena na mozgu već dugo je poznat kao neurooftalmološki sindrom.
 
Studija, ipak, još nije pojasnila rezultiraju li promene na mozgu i fizičkim ograničenjima za obolele budući da biomarkeri u krvi još ne govore ništa o mogućim bolestima.
 
Svemirske agencije rade na protivmerama, pa naučnici istražuju da li bi za svemirske putnike bila od pomoći "centrifuga" sa veštačkom gravitacijom.
 
U toku je istraživanje o efikasnosti negativnog pritiska u donjoj polovini tela kada je reč o mokrenju. To je jedan od medicinskih izazova kosmičkih letova.

Teme

mozak
  • Boki

    19.10.2021 20:58
    Srećom, to je minorno u odnosu na boravak na Zemlji...
  • Moj stav

    19.10.2021 17:35
    /
    A mi srbi smo nebeski narod još od ranih "90-tih ! Najzad je jasno kakva nevolja nas snašla na nebesima.
  • Sedam

    19.10.2021 12:33
    Isto tako i u braku

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija