Turkmenistan ima najsporiji internet na svetu, za skidanje filma treba ceo dan

Turkmenistan je rangiran kao zemlja sa najsporijim internetom na svetu, a korisnicima je za preuzimanje filma potreban gotovo ceo dan, preneo je Radio slobodna Evropa.
Turkmenistan ima najsporiji internet na svetu, za skidanje filma treba ceo dan
Foto: Pixabay

Sajt cable.co.uk je u izveštaju o brzini širokopojasnog pristupa internetu širom sveta u 2021. naveo da je Turkmenistan, sa brzinom interneta od 0,50 megabajta u sekundi (Mbps), najsporiji od 224 zemlje obuhvaćene istraživanjem.

Za preuzimanje pet gigabajta trebalo je nešto više od 22 sata i 34 minuta.
Taj podatak izolovanu državu u centralnoj Aziji stavlja čak i iza ratom razorenih zemalja kao što su Jemen, Južni Sudan, Somalija i Avganistan u pogledu brzine interneta, pokazalo je istraživanje.
 
Turkmenistanska vlada pojačala je kontrolu nad pristupom informacijama poslednjih godina u pokušaju da obuzda poruke koja dolazi iz zemlje o teškoćama ljudi. Istovremeno je blokirala sve informacije koje dolaze iz inostranstva u kojima se kritikuju tamošnje vlasti.
 
U istočnoj Evropi, tri zemlje s najvećom prosečnom brzinom interneta bile su Mađarska, Rumunija i Slovenija.
 
Na Balkanu najsporiji internet je zabeležen u Severnoj Makedoniji, Albaniji i na Kosovu, naveo je britanski sajt.
 
Sajt je naveo i da je lista napravljena posle više od 1,1 milijarde testova brzine sprovedenih tokom 12 meseci, do 30. jula.
 
"Iako zemlje koje se nalaze na dnu liste i dalje pate od ekstremno loših brzina, brojke za 2021. pokazuju da se situacija poboljšava", ocenio je sajt.
  • /

    04.12.2021 23:34
    /
    pa nije ni ovde bilo bolje dok nije bilo pritisaka spolja
  • parking servis

    04.12.2021 15:06
    eh
    ali kad ga skinu, onda se danima raduju i gledaju ga često.
  • Pero

    04.12.2021 14:13
    Ako skida brzinom od pola megabajta (prema tekstu koji komentarišemo), onda za 5 gigabajta treba nešto manje od 3 sata. E, sad, ako su naši novinari-prevodioci mislili na megabite, onda im je računica ok.

    Što se tiče brzine od tih pola megabita u sekundi, to sam ja na SBB imao 2006.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija