Raketa sa japanskim milijarderom poletela ka Međunarodnoj svemirskoj stanici

Ruska raketa Sojuz, koja prevozi japanskog milijardera, poletela je danas ka Međunarodnoj svemirskoj stanici, na putovanju koje obeležava ruski povratak u svemirski turizam.
Japanski 46-godišnji milijarder Jusaku Maezava, njegov asistent Jozo Hinoro i ruski astronaut Aleksandar Misurkin poleteli su sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu kao što je predviđeno u 8:38 časova po srednjoevropskom vremenu, prenosi novinar agencije Frans pres.
Dvojica japanskih svemirskih turista će provesti 12 dana u ruskom delu Međunarodne svemirske stanice.
Dvojica Japanca će biti prvi turisti koji samostalno plaćaju put. To je prva turistička poseta svemirskoj stanici od 2009. godine.
 
Cena putovanja nije objavljena.
 
"Želeo bih da gledam na Zemlju iz svemira. Želeo bih da imam priliku da osetim bestežinsko stanje", rekao je Mezava juče. 
 
"Takođe, imam i lična očekivanja, znatiželjan sam da vidim kako će me svemir promeniti, kako ću se ja promeniti posle ovog leta u svemir", rekao je on.
 
Njegov pomoćnik Jozo Hinoro će snimati tu misiju.
  • Plavić

    08.12.2021 12:25
    Novinar u kosmosu
    Japanski milijarder u orbiti ... dobro, platio pa leti ... ali misteriozno je zašto se u medijskim izveštajima propušta mnogo interesantnija i za same medije značajnija činjenica da je KOSMONAUT Aleksandar Misurkin - dopisnik agencije TASS - prvi novinar u orbiti Zemlje ! Uzgred, američko-evropski letači u svemir su astronauti, ruski su kosmonauti, dok su kineski - tajkonauti ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija