Diplomate bez dogovora o ograničenju "robota ubica"

Diplomate koje su u Ženevi raspravljale o ograničenjima upotrebe autonomnih oružanih sistema, umesto da započnu rad na sporazumu, dogovorili su se samo da nastave razgovore.
Diplomate bez dogovora o ograničenju "robota ubica"
Foto: Pixabay (ilustracija)

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) i nekoliko nevladinih organizacija su se zalagali da pregovarači počnu rad na međunarodnom sporazumu koji bi uspostavio pravno obavezujuća nova pravila o oružju kojim upravljaju mašine, prenosi Rojters.

Za razliku od postojećeg poluautonomnog oružja, kao što su bespilotne letelice, potpuno autonomno oružje nema "prekidač za zaustavljanje" kojim upravljaju ljudi i umesto toga sve odluke o životu i smrti prepuštene su senzorima, softveru i mašinskim procesima, navodi agencija.
Protivnici kažu da ono povećava rizik za civile, predstavlja probleme kod utvrđivanja odgovornosti i povećava šanse za eskalaciju sukoba.
 
Mnoge zemlje kao i predstavnici MKCK izrazili su razočarenje ishodom ovonedeljnih pregovora u Ženevi.
 
"To je propuštena prilika, a ne ono što je po našem mišljenju potrebno da se odgovori na rizike koje predstavlja autonomno oružje", rekao je Nil Dejvison, savetnik za politiku u Pravnom odeljenju MKCK o ishodu jednonedeljnih razgovora.
 
Švajcarski ambasador za razoružanje Feliks Bauman je poručio da zbog sadašnje stope napretka u razgovorima postoji rizik da tempo tehnološkog razvoja prevaziđe razmišljanja diplomata.
 
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je zemlje da donesu ambiciozan plan o novim pravilima, a ideja je da ona postanu deo Konvencije o konvencionalnom oružju (CCW).
 
Izvori su nakon diplomatskog sastanka saopštili Rojtersu da su Rusija, Indija i SAD bile među zemljama koje su izrazile sumnju u potrebu za novim ugovorom u vezi s autonomnim oružjem.
  • Aleksej

    21.12.2021 07:52
    Xexe
    Pogledajte film Robocop i sve je jasno :p
  • Saša

    20.12.2021 06:52
    21 vek
    Skynet?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).