VIDEO: Šveđani napravili čip pomoću kog kovid potvrdu možete nositi pod kožom

Švedski startup Epicenter osmislio je čip kojim kovid potvrdu možete nositi pod kožom.
Čip se može očitati bilo kojim uređajem pomoću NFC modula (Near Field Communication), tehnologije koja se koristi za beskontaktna plaćanja i, na primer, otključavanje vrata bez ključa.
"Čipovi su vrlo prilagodljiva tehnologija koja se može koristiti za različite stvari, a trenutno je vrlo zgodno imati kovid potvrdu koja je uvek dostupna", rekao je direktor Epicentera Hannes Sjöblad.
Sjöblad je pokazao kako je mikročip veličine zrna pirinča i implantira se pod kožu ili u ruku između palca i kažiprsta.
 
Čipove već od 2015. godine koriste radnici Epicentera. Pomoću njih jednostavnije otvaraju vrata, kupuju i obavljaju druge aktivnosti, pa im posebne iskaznice na radnom mestu više nisu potrebne.
 
  • Realista

    22.12.2021 16:30
    nije valjda?
    Pa ti čipovi postoje već 30 godina, u pitanju je samo još jedna start-up prevara...a ovima što komentarišu "počelo je" savetujem da pročitaju bar jednu knjigu u životu - danas je stvarno bezveze ispadati glup u svakoj prilici.
  • Djuri

    22.12.2021 12:38
    To odavno postoji
    Sta su osmislili?Vec 2 decenije cipuju se kerovi i ostale zivotinje.
    Doticnom moze jedan stocni pecat da je pelcovan na celo ako zeli,mnogi bi to rado platili.Teorije zavere?Gotovo,vise neverujem rec vladi,epidemiolozima.Sve sto zele morace sprovoditi na silu.Rat protiv ljudi pocinje.
  • Orvel

    22.12.2021 12:03
    Počelo je.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).